Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

„Provocarea civilizației”: amenințarea creată de Putin afectează orice european fără excepție

După venirea la putere în 1999, Putin a început să se pregătească de război. Planurile sale erau să înceapă o extindere teritorială mare, care să readucă țările post-sovietice sub influența Kremlinului, precum și să extindă sfera de influență a Federației Ruse în Europa. Invazia Georgiei din august 2008 a fost primul test al reacției Occidentului la respingerea unei părți din teritoriul unui stat suveran în secolul XXI. Invazia ulterioară a Crimeei de către Rusia a oferit dictatorului Kremlinului încredere în impunitatea confiscării teritoriale și a deschis o „cutie a Pandorei” geopolitică pentru Europa. Putin a lansat un război de cucerire împotriva Ucrainei, care trebuia să fie prima etapă pentru extinderea teritorială a Federației Ruse. Rușii comit crime sistematice împotriva umanității în Ucraina – o trăsătură istorică inerentă a armatei ruse și a precauției Occidentului – în cazul unei invazii a Forțelor Armate Ruse în Europa, acțiunile rușilor vor fi și mai brutale.

Pe 21 aprilie a avut loc cea de-a 11-a întâlnire a aliaților Ucrainei în format Rammstein. Această platformă a devenit întruchiparea rezistenței hotărâte a întregii lumi civilizate la expansiunea rusă în Ucraina și dovada unei evoluții calitative a opiniilor comunității mondiale asupra invaziei ruse: toată lumea este conștientă că acum aceasta este o amenințare nu numai spre Ucraina, dar și spre Occident. Putin se pregătește pentru un război lung, în special, în 2023 a existat o creștere de 1,5 ori a sumei finanțării pentru ordinea de apărare a statului în Federația Rusă, iar reforma militară în Forțele Armate RF va dubla numărul acesteia personal în perioada 2023-26 și va crea două noi regiuni militare în apropierea UE.

Este tipic din punct de vedere istoric pentru Rusia să se extindă în teritoriile din apropiere printr-o expansiune târâtoare, însoțită de distrugerea așezărilor, infrastructurii, masacrelor populației civile și deportarea forțată a acestora. Acest stil amintește foarte mult de tactica pământului ars practicată de armata lui Genghis Han, iar mai târziu de armata rusă în timpul statului moscovit și al Imperiului Rus. Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia este însoțită de crime de război teribile: crime, tortură, violuri ale femeilor. În unele așezări aflate sub ocupația rusă (Bucha), invadatorii au încercat să omoare pe toți bărbații de peste 16 ani. În Borodyanka din regiunea Kiev, coloane de tancuri rusești pur și simplu au tras în casele cu civili. Rusia nu a respectat niciodată obiceiurile războiului și s-a remarcat prin tratamentul extrem de crud față de civilii care se aflau sub ocupația sa.

Cele de mai sus sunt dovada a ceea ce se va întâmpla în Europa în cazul unei invazii a trupelor ruse. Putin se pregătește pentru un război pe care Rusia îl va putea duce ani de zile dacă armata sa nu provoacă pierderi rapide și inacceptabile. Kremlinul testează în mod constant reacția Occidentului unit: pătrunderea aviației ruse în spațiul aerian al țărilor UE și NATO, zborurile de rachete rusești aproape de granițele țărilor europene cercetează reacția Occidentului la șantajul rusesc și agresivitate de-a dreptul. Dacă Rusia are resursele necesare pentru a invada macaralele din Țările Baltice, Polonia, sau chiar mai mult, Moldova, o va face. În 2021, nimeni nu și-ar fi putut imagina că Rusia este capabilă să declanșeze un război de cucerire care a adus atâtea necazuri Ucrainei. Niciuna dintre țările europene, în special cele situate în apropierea Federației Ruse/Belarus, nu este lipsită de amenințarea rusă.

Rammstein este cea mai bună modalitate de a dezvolta un plan comun de acțiune pentru a neutraliza amenințarea rusă. Ucraina este doar prima etapă și, în același timp, scutul Europei de invazia rusă. Putin a pus problema existenței imediate a Occidentului în forma sa actuală, pe care vrea să o epuizeze și să o distrugă. Deci orice întârziere este fatală, timpul dă putere agresorului. Ucraina trebuie să fie transformată într-o fortăreață de nepătruns, iar armata ei trebuie să primească arme avansate: Putin este gata să mobilizeze toți bărbații ruși pentru război, pentru că nu se va da înapoi de la intențiile sale. Armata rusă trebuie să piardă rapid războiul cu utilizarea unor arme mai bune din punct de vedere tehnologic, a căror producție în Occident trebuie să crească. Ucraina se apără nu numai pe sine, ci și întreaga Europă, iar Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să primească armele necesare: aceasta este cea mai bună garanție a unui viitor pașnic pentru europeni.

#Putin #european #amenințări

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button