Război în Ucraina

Washington Post: FSB convingea autoritățile ruse că Ucraina este slabă

FSB-ul rus a participat activ la pregătirea unei invazii armate a Ucrainei și, în același timp, a făcut multe greșeli, în special, convingând conducerea politică rusă că, după începerea războiului, autoritățile ucrainene nu vor putea rezista pentru o îndelungată perioadă de timp. Acest lucru este confirmat printr-o investigație publicată vineri de The Washington Post, transmite sursa.

Potrivit ediției americane, investigarea s-a desfășurat timp de câteva luni – s-a studiat rolul serviciilor de informații ruse în pregătirea războiului, investigarea bazându-se pe „ o mulțime de materiale confidențiale, inclusiv mesaje interceptate de la ofițerii de informații ruși, precum și interviuri detaliate cu persoane de înalte ranguri – Oficiali ucraineni, americani și europeni”.

Se spune că unitatea FSB cunoscută sub numele de Departamentul de Informații Operaționale ar fi pregătit agenți pro-ruși în Ucraina, informând, de asemenea, conducerea rusă că puterea de la Kiev se va prăbuși imediat după invazia rusă. După cum notează Washington Post, FSB fie a făcut o greșeală în evaluarea situației, fie, cunoscând adevărata stare a lucrurilor cu capacitatea de apărare a Ucrainei, nu a îndrăznit să-l informeze pe Vladimir Putin despre situația reală.

În favoarea primei versiuni este faptul că în ultimele zile înainte de invazia din februarie, ofițerii FSB au întrebat de agenții lor de la Kiev în privința locuințelor din capitala Ucrainei. Informatorii FSB au primit apoi ordin să părăsească Kievul, dar să lase cheile apartamentelor lor pentru agenții ruși.

Se presupune că, sub auspiciile FSB, s-au format cel puțin două grupuri de foști oficiali și politicieni ucraineni, care ar fi trebuit să formeze un guvern ucrainean loial Moscovei după ocuparea Kievului. Se spune că primul grup ar fi inclus fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost în Belarus în primele zile după invazie, și politicianul Viktor Medvedchuk, care a fost arestat ulterior în Ucraina și este cunoscut ca prieten al lui Vladimir Putin. Al doilea grup similar a fost adunat în sudul Ucrainei ocupat de trupele rusești. Personalități ucrainene parțial pro-ruse au devenit parte din administrațiile de ocupație din mai multe regiuni, dar nu a fost creat vreodată un „guvern” centralizat loial Moscovei.

Washington Post mai scrie că, în ciuda eșecurilor repetate din Ucraina, liderii FSB rămân în posturile lor.

La începutul acestei săptămâni , The Washington Post a publicat un articol despre modul în care Statele Unite au aflat despre planurile Rusiei de a ataca Ucraina și despre modul în care conducerea americană a încercat să prevină invazia. Din aceasta, în special, rezultă că încă din toamna anului trecut, serviciile de informații americane erau la curent cu pregătirea operațiunii, inclusiv cu o serie de detalii ale acesteia.

#FSB #Putin #Rusia #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button