Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Punctul de cotitură în războiul Rusia-Ucraina se apropie: Rusia nu poate rezista HIMARS pe câmpul de luptă

După ce a primit sisteme de rachete de artilerie HIMARS și alte arme cu rază lungă de acțiune, Ucraina și-a schimbat tactica de război împotriva invadatorilor ruși. „Armele occidentale schimbă deja cursul războiului și nici măcar nu am început încă”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov.

În Ucraina, mai multe lansatoare de rachete americane au distrus deja zeci de depozite inamice importante. Armata ucraineană a efectuat peste 10 greve precise împotriva depozitelor de muniții și a altor facilități ale forțelor ruse în spate, în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în ultimele două săptămâni – de la sfârșitul lunii iunie. Serviciul rus al BBC a raportat aceste date. Potrivit unor surse deschise, jurnaliștii au identificat cel puțin 14 cazuri de astfel de greve.

Depozitele și alte instalații afectate au fost situate la 5 până la 75 de kilometri de linia frontului – în regiunile Herson, Zaporijhzhia, Harkov, Donețk și Lugansk. În plus, fotografii, înregistrări video și alte dovezi ale armatei ucrainene care circulă pe rețelele de socializare indică faptul că, în ultimele zile, armata ucraineană a folosit aceste arme pentru o serie de atacuri de înaltă precizie reușite împotriva țintelor logistice rusești în teritoriile ocupate din Melitopol, Svatov, Izyum, Perevalsk, Stahanov, Nova Kahovka și într-o serie de alte zone. În special, pe 4 iulie, au fost lansate greve puternice împotriva depozitelor militare din Donețk și Snizhne.

Potrivit lui Rob Lee, senior fellow la Foreign Policy Research Institute (FPRI) din Philadelphia, HIMARS a jucat un rol important în dislocarea forțelor ruse de pe insula șarpelui de importanță strategică din Marea Neagră, capturată de Rusia în primele zile ale războiului.

Anterior, forțele ucrainene au lovit periodic depozitele militare rusești și posturile de comandă, dar de obicei chiar în prima linie sau ca urmare a operațiunilor de sabotaj. La sfârșitul lunii iunie, instalațiile situate departe de linia frontului au început, de asemenea, să fie atacate, în special în Snezhne, Shakhtyorsk, Perevalsk și Kadievka (Stahanov), care sunt zone din spate adânci, teritoriu pe care separatiștii susținuți de Rusia îl controlează din 2014.

Distrugerea unor astfel de depozite este extrem de dureroasă pentru forțele rusești și reprezintă o problemă uriașă pentru acumularea de materiale. Rușii rămân fără un arsenal de rachete moderne, iar armata rusă nu are sisteme mobile identice cu HIMARS în ceea ce privește caracteristicile tehnice. Din ce în ce mai mult, bombardierele forțelor aeriene rusești lansează rachete vechi și inexacte care își ratează țintele la fel de des.

Astfel, Ucraina reduce capacitățile federației ruse de foc, pentru că „fără obuze – fără greve de artilerie grea”. Acest lucru reduce semnificativ potențialul ofensiv al armatei ruse.

Un nou lot de sisteme de artilerie HIMARS extrem de mobile este de așteptat să fie livrat în Ucraina, precum și noi proiectile pentru acestea. Se raportează că pot ajunge la 300 km. În general, următoarele săptămâni și luni ar putea fi un punct de cotitură pentru o schimbare a impulsului pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei, mai ales dacă AFU crește intensitatea grevelor împotriva logisticii militare rusești și a depozitelor de muniții.

#Himars #AnalizeȘiOpinii #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button