Război în Ucraina

Putin, cu un discurs plin de PAFOS pe stadionul Lujniki din Moscova

În cea de-a 23-a zi a războiului început de Rusia în Ucraina, la Moscova se cântă și se dansează. În jur de 100.000 de ruși ar fi participat la concert de zile mari cu pretextul „aniversării” a opt ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, fiind în realitate unul de susținere a războiului din Ucraina. Evenimentul a avut loc pe stadionul Lujniki din Moscova, acolo unde ar fi fost prezent și președintele Rusiei, Vladimir Putin, ținând un discurs din mijlocul stadionului, transmite sursa.

La concert au participat interpreți și actori cunoscuți, unii dintre care au purtat geci cu litera Z inscripționată. Printre artiștii care au evoluat se numără Polina Gagarina, Nicolai Rostorguev, Oleg Gazmanov, cel din urmă deschizând evenimentul cu piesa „Made in USSR”, cu versurile de început: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova, Totul este țara mea”.

Imagini video îl arată pe Putin în mijlocul stadionului, ținând un discurs în fața mulțimii. La televiziunea de stat, discursul acestuia a fost întrerupt la un moment dat de piese patriotice. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat ulterior că de vină a fost o „eroare a serverelor”.

În discursul său, Putin a vorbit despre invazia din Ucraina, denumită de el „operațiune”, făcând referiri la pasaje biblice.

„Nu există dragoste mai mare, decât atunci când cineva dă sufletul său pentru prietenii săi. Vedem cum băieții noștri luptă și acționează eroic în această operațiune. (…) Aceste cuvinte sunt din textele sfinte ale creștinismului, din ceea ce este scump celor care mărturisesc aceste lucruri. Dar totul constă în faptul că sunt valori universale pentru toate popoarele, mai ales pentru poporul nostru. Dovadă este modul cum luptă băieții noștri, umăr la umăr, se ajută, se apără reciproc și, dacă este nevoie, ca pe propriul frate, îl apără cu propriul trup pe câmpul de luptă. Noi nu am avut așa unitate de foarte mult timp, așa se întâmplă că începutul operațiunii a coincis, pur și simplu, cu ziua de naștere a uneia dintre comandanții noștri sfinți, care nu a pierdut nici o bătălie. Luptele vor duce mereu la slava Rusiei. Așa să fie mereu, acum și pentru totdeauna”, a spus Putin.

Stadionul, care a găzduit finala Cupei Mondiale în 2018, a fost plin de oameni care au celebrat la ordinele autorităților ruse anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Presa rusă scrie că aproape 100 de mii de oameni au fost pe stadion, iar aproximativ 130 de mii în afara acestuia. Câțiva reporteri străini au scris că mulți dintre participanți sunt angajați la stat care au fost luați de muncă și transportați cu autobuzul, unde s-au format cozi imense. Alții au fost luați direct de pe stradă și aduși forțat la eveniment.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button