Economie

Radu Marian: „Moldova înregistrează pierderi de gaze mai mari decât țările europene”. Explicația lui Vadim Ceban

Auditul Curții de Conturi la Moldovagaz a stabilit că, în perioada 2014-2019, au fost înregistrate 2 miliarde de lei pierderi în rețeaua de gaze naturale. Deputatul PAS Radu Marian a declarat că valoarea pierderilor din rețea în Republica Moldova este semnificativ mai mare decât cea din țările europene. Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a contrazis declarațiile deputatului, menționând că este „incorectă compararea metodologiei de calcul a pierderilor tehnologice de gaze naturale din țara noastră cu calcule similare din alte state”.  

Radu Marian a precizat că 900 milioane de lei, din valoarea totală a cantității de gaze pierdute, au fost achitate de consumatori.

„În perioada 2014-2021, au fost înregistrate 2 miliarde lei pierderi în rețea a gazelor naturale (adică gaze care „s-au pierdut” pe drum, ex. scurgeri), dintre care 900 milioane lei au fost acceptate de regulator. Aceste 900 milioane au fost incluse în tarif și pentru care cetățenii au plătit în plus. Restul de 1.1 miliarde lei sunt bani neîncasați de companie”, a comuicat deputatul.

Chiar dacă pierderile de gaze în rețeau din Moldova sunt mai mari comparativ cu cele din țările UE, oficialul a remarcat că de-a lungul timpului acestea au scăzut.

„Menționăm că pierderile s-au redus pe parcursul timpului – 54 mln. m3 în 2011 (aprx. 6% din total volume), vs. 26 milioane m3 în 2021 (3%). Spre comparație, pierderile din rețea în țările UE variază între 0.5%-1.5%. Parlamentul va veni cu o listă de acțiuni/recomandări în curând”, a conchis Marian.

Drept reacție la declarațiile deputatului PAS, președintele Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că este incorect să compari valoarea cantitățile de gaze pierdute de Republica Molova cu cele ale țărilor UE, dat fiind rețelele de distribuție care sunt diferite.

„Consider că este absolut incorectă compararea metodologiei de calcul a pierderilor tehnologice de gaze naturale din Republica Moldova cu calcule similare din alte țări (mulți factori influențează acest lucru: structura consumului, vechimea rețelelor, sarcina rețelei etc.). În Uniunea Europeană există complexe industriale mari, conectate la rețele de distribuție de înaltă și medie presiune, în timp ce în Republica Moldova principala structură de consum este reprezentată de consumatorii rezidențiali, conectați la rețele de joasă presiune, cu rate de pierderi mai mari. Prin urmare, metodologiile de calculare a pierderilor în Moldova, pe care autoritatea de reglementare se bazează pentru a calcula tariful, diferă considerabil de cele din alte țări”, a comunicat Vadim Ceban.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat pe 24 ianuarie, în cadrul ședinței comune a Comisiei economie, buget și finanțe și Comisiei de control al finanțelor publice, raportul auditului conformității cheltuielilor și a investițiilor capitale la SA „Moldovagaz”. În rezultatul auditului efectuat, s-a constatat că unele activități, procese și proceduri efectuate de întreprindere nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding.

#Vadim_Ceban #Radu_Marian #gaz #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button