Societate

Recuperare post COVID: Secțiile de reabilitare au devenit neîncăpătoare

Secţiile de reabilitare post COVID din spitalele din Capitală au devenit neîncăpătoare. Medicii spun că, cel mai des, pacienţii care ajung acolo suferă de dureri musculare, dureri de articulaţii, ameţeli sau anxietate, iar unii dintre ei chiar învaţă să respire din nou.

Specialiştii afirmă că recuperarea persoanelor după infecţia cu noul coronavirus este de lungă durată, transmite sursa.

Lidia Ceban a trecut în 2021 printr-o formă medie de COVID. După boală, femeia de 72 de ani se confruntă cu mai multe probleme de sănătate. La centrul de reabilitare din cadrul spitalului municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” ea a ajuns la recomandarea medicului de familie.

„Respiram foarte greu, mă sufocam, tuşeam foarte tare, ameţeam cădeam pe jos”.

Pacienta spune că la reabilitare se află pentru a doua oară, iar după procedurile pe care le face se simte cu mult mai bine.

„După reabilitare mă simţeam foarte bine. Prima oară am stat 14 zile. Am primit magneziu, injecție, băi, masaj. Covidul mi-a afectat foarte tare picioarele”.

Potrivit medicilor, boala poate scoate la iveală şi maladii latente, pe care oamenii nu bănuiau ca le-ar avea.

„Începând cu cele de la oboseală, dereglări de memorie, dureri musculare, dereglări de atenţie, de comportament. Cel mai des întâlnite afectarea la nivel osteoarticular, sistemul nervos suferă foarte mult”, spune medicul Viorica Golic.

Fiecare pacient trece o cură de reabilitare individuală în funcție de starea acestuia de sănătate, iar tratamentul poate include mai multe proceduri.

„Aici stai cu mâinile în apă, care ajută la ameliorarea circulaţiei sângelui, trezeşte sensibilitatea, dacă este afectată, problemele neurologice”.

Durata unei cure de reabilitare este de la 10 până la 14 zile. Medicii spun că cele mai afectate persoane de COVID sunt cele de vârsta a treia, dar şi persoanele cu boli cronice.

„În cadrul unei cure de reabilitare se includ proceduri de kinetoterapie care este la baza programului. Se face kinetoterapie cu reeducare respiratorie, reeducare cardiovasculară”.

Secţia de reabilitare post COVID din cadrul spitalului municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Capitală are o capacitate de 30 de paturi.

#post_COVID #secții_de_reabilitare #spitale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button