Societate

Reformă în învățământul profesional tehnic: Opt instituții au fuzionat

Mai puține școli profesionale în țară. Guvernul a aprobat absorbția a opt instituții de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova, ca urmare a numărului redus de elevi care generează cheltuieli financiare nejustificate, conform sursei.

Conform proiectului, aprobat de Executiv, majoritatea instituțiilor au un număr insuficient de elevi, ceea ce afectează eficiența lor. Fondurile alocate pentru întreținerea spațiilor și salariile personalului tehnic sunt utilizate în detrimentul procesului educațional.

„Mijloacele financiare alocate instituțiilor cu un număr mic de elevi sunt pentru întreținerea spațiilor instituțiilor și plata personalului tehnic în detrimentul utilizării mijloacelor financiare pentru desfășurarea procesului educațional”, scrie în nota informativă a proiectului.

Potrivit notei informative a proiectului, unele instituții suferă și din lipsă de personal calificat, afectând astfel nivelul de pregătire al elevilor.

Iată cum au fuzionat instituțiile de învățământ:

  • Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni din Sângerei;
  • Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți, unitate funcțională a Universității de Stat „Alecu Russo”, va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani;
  • Școala Profesională din Cupcini, Edineț, va absorbi Școala Profesională din Corbu, Dondușeni;
  • Școala Profesională din Râșcani va absorbi Școala Profesională din Glodeni;
  • Școala Profesională din Orhei va absorbi Școala Profesională din Rezina și Școala Profesională din Telenești;
  • Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău;
  • Școala Profesională din Ceadâr-Lunga, UTA Găgăuzia, va absorbi Școala Profesională din Vulcănești.

#Învățământ #Reformă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button