Politică

Republica Moldova și Israel demarează negocierile pentru semnarea unui acord de liber schimb. Popescu: ,,Acest lucru ne va permite să creștem volumul comerțului nostru cu statul Israel”

Republica Moldova și Israel demarează negocierile pentru semnarea unui acord de liber schimb. Totodată, autoritățile iau în calcul lansarea unei curse directe Chișinău-Tel Aviv. Anunțurile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său din Israel, Eli Cohen, transmite sursa.

„În cadrul întrevederii am vorbit despre mai mult inițiative concrete. Din partea ambelor state există un interes pentru a lansa negocierile pe un acord de liber schimb. Echipele noastre deja lucrează pentru a pregăti aceste negocieri. Acest lucru ne va permite să creștem volumul comerțului nostru cu statul Israel”, a menționat Popescu.

Potrivit șefului diplomației moldovenești, în 2022, volumul comerțului exterior al R. Moldova cu statul Israel a înregistrat suma de 42 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 70 %, comparativ cu anul 2021.

„Acest lucru indică prezența unui potențial important neexplorat. Ne dorim creșterea acestor sume în comerțul nostru reciproc. Noi suntem interesați să mărim exportul de cereale, fructe proaspete și uscate, nuci, sucuri, covoare, precum și să achiziționăm îngrășăminte minerale și alt fel”, a afirmat ministrul

Totodată, au fost discutate și modalități de intensificare a cooperării noastre în domeniul agriculturii. 

„Suntem dedicați și atragerii investițiilor israeliene în economia țării noastre. În Moldova activează 408 întreprinderi cu capital israelian, care au făcut investiții de circa 67 de milioane de lei”, potrivit lui Popescu,

A fost luată în calcul și lansarea unei curse aeriene directe spre Tel Aviv, dar și liberalizarea regimului roaming cu Israel.

„Am discutat și necesitatea fortificării legăturilor noastre inclusiv prin lansarea unor rute directe dintre Chișinău și Tel Aviv. Sperăm să avem o situație în care zborurile directe dintre capitalele țărilor nostre vor fi relansate într-un viitor cât mai apropiat”, a mai spus Popescu.

Eli Cohen a anunțat că ministrul Agriculturii va vizita Chișinăul în octombrie și urmează să fie lansat un proiect major în domeniul agriculturii.

„Va fi un proiect major și unic între țările noastre. Am discutat și despre un zbor direct, ceea ce va contribui la dezvoltarea afacerilor și a turismului. Va crește numărul comerțului și investițiilor. 

(…) Țările noastre au un viitor luminos, în pofida dificultăților. Moldova se află într-o perioadă complicată contextul războiului”, a spus ministrul de Externe din Israel.

Eli Cohen urmează să aibă o întrevedere și cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

#Moldova #Israel #comerț

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button