Analize și opinii

Rezultatele discuțiilor din Arabia Saudită

Rezultatele reuniunii consilierilor liderilor de state de la Jeddah, Arabia Saudită, cu privire la implementarea formulei de pace din Ucraina au devenit cunoscute. Aceasta s-a desfășurat, după cum se știe, fără participarea Rusiei. A fost susținută de multe țări, inclusiv de cele care sunt considerate, pe bună dreptate, dacă nu sateliți ai Kremlinului, atunci aliați “tăcuți” ai acestuia. Reprezentanții Chinei, Iranului și Indiei au decis ei înșiși să ia parte la negocieri.

Acesta este un semn evident că atitudinea lumii față de agresor se schimbă treptat, nu numai în rândul țărilor din Alianță sau UE, ci și în Asia și în sudul global. La rândul său, delegația ucraineană a fost condusă de șeful biroului șefului de stat, Andriy Yermak.


La reuniune au participat consilieri de securitate națională și directori politici ai ministerelor de externe din Arabia Saudită, Argentina, Argentina, Australia, Australia, Bahrain, Bahrain, Bulgaria, Brazilia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Uniunea Europeană, Egipt, India, Spania, Italia, Iordania, Canada, Qatar, China, Chile, China, Republica Cehă, Republica Cehă, Danemarca, Danemarca, Estonia, Uniunea Europeană, Egipt, Finlanda, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Iordania, Kuweit, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Republica Coreea, Qatar, Republica Coreea, România, Slovacia, Uniunea Comorelor, Spania, Suedia, Suedia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, precum și reprezentanți ai ONU.

Având în vedere că la Jeddah au fost reprezentate peste 40 de țări, de aproape trei ori mai multe decât la consultările care au avut loc anterior la Copenhaga, Biroul Președintelui Ucrainei a subliniat: “Reuniunea de la Jeddah a fost un pas spre punerea în practică a inițiativelor de pace propuse de Ucraina. Fiecare stat participant la consultări are ocazia de a da dovadă de leadership în eforturile globale pentru pace. Iar majoritatea dintre ele și-au definit deja rolul în implementarea punctelor individuale ale formulei. Părțile au convenit să continue să lucreze la diferite niveluri reprezentative pentru a stabili o pace justă și cuprinzătoare”.


De asemenea, majoritatea presei mondiale a oferit o imagine favorabilă a discuțiilor. Bloomberg, citându-și sursele, a relatat că delegațiile ar putea folosi marginile unei viitoare reuniuni a țărilor G-20 pentru a discuta o strategie pentru a pune capăt războiului criminal al Rusiei împotriva Ucrainei.


Țări din întreaga lume sprijină din ce în ce mai mult Ucraina în lupta sa împotriva agresorului. Discuțiile au fost într-adevăr foarte productive. Participanții au exprimat puncte de vedere diferite cu privire la soluționarea situației actuale, dar principalul aspect rămâne faptul că absolut toate țările au fost de acord cu privire la importanța păstrării independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și cu privire la faptul că, după război, Ucraina are nevoie de garanții puternice de securitate.

Formula ucraineană pentru pace, introdusă pentru prima dată anul trecut, devine din ce în ce mai populară ca opțiune pentru a pune capăt agresiunii militare a FR. Se pare că Kremlinul a reacționat un pic isteric la discuțiile din Arabia Saudită. Au fost presărate mai multe amenințări și declarații nepolitice corecte. Acest comportament de agresor înrăutățește și mai mult reputația Rusiei în lume. Kremlinul nu se gândește la acest lucru, ci doar continuă să îngroape cu sârguință viitorul Rusiei în pământ.

#Arabia_Saudită #discuții #Ucraina #pace

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button