Pe 16 iunie, o delegație de lideri africani a sosit în Ucraina: Africa de Sud, Zambia, Senegal, Egipt, Congo și Uganda. În cadrul vizitei, membrii delegației au vizitat Bucha, unde au avut ocazia să vadă rezultatele agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. După ce au ajuns la Kiev pentru prezentarea așa-numitului „plan de pace african”. Aceasta a fost urmată de o conferință de presă programată anterior.
Totul ar fi mers conform unui plan clar, dar dimineața Rusia a decis să lanseze un atac cu rachetă asupra Ucrainei, inclusiv asupra capitalei. Din fericire, apărarea aeriană a reușit să împiedice rachetele să lovească zonele rezidențiale și infrastructura civilă, ceea ce face de obicei Moscova.
Președintele Ucrainei a reacționat la bombardamentul de dimineață al Rusiei: „Rusia este singura sursă de război și singurul motiv pentru care consecințele acestui război dăunează întregii lumi – diferite popoare de pe toate continentele”. Președintele sud-african, Matamela Cyril Ramaphosa, a comentat și el despre bombardament: „Asemenea activități nu funcționează foarte bine pentru restabilirea păcii”. El a prezentat și așa-numitul „plan de pace” în viziunea statelor africane.
Cele zece puncte ale planului conțin atât inițiative logice, cât și destul de dubioase, inclusiv, de exemplu, abolirea arestării lui Putin în conformitate cu decizia CPI. Se pare că Africa de Sud, ca țară gazdă a summitului BRICS, își dorește în continuare o vizită personală a dictatorului rus, ceea ce contrazice declarațiile lui Ramaphosa despre condamnarea agresiunii împotriva Ucrainei.
El a mai anunțat că pe 17 iunie membrii delegației vor ajunge în Federația Rusă.
Planul se referă la detensionarea conflictului și la păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. O atenție deosebită este acordată sferei umanitare. În special, Ramaphosa a remarcat importanța menținerii proviziilor de cereale și îngrășăminte ucrainene. El a cerut, de asemenea, sprijin pentru ucrainenii afectați de război și pentru sprijin pentru restaurarea postbelică a Ucrainei.
Este important de menționat că planul acordă o atenție deosebită necesității schimbului de prizonieri, nu numai din sfera militară. Țările au cerut Federației Ruse să returneze cetățenii civili ai Ucrainei deportați ilegal și copiii.
Ținând cont de retorica comună a statelor africane, președintele Ucrainei a remarcat că partea ucraineană nu va lăsa conflictul să fie „înghețat” și va continua să solicite răspunderea Federației Ruse pentru toate crimele comise împotriva poporului Ucrainei.
Vizita a fost marcată și de o serie de scandaluri. În timpul lucrărilor de dimineață, un purtător de cuvânt din Africa de Sud a spus că delegația nu a auzit exploziile de la Kiev, deși Ramaphosa însuși a afirmat contrariul. Purtătorul de cuvânt a acuzat, de asemenea, Ucraina de un fel de „înscenare” a bombardamentelor, care i-a înfuriat atât pe ucraineni, cât și pe o serie de state europene și membri ai delegației. În plus, s-a dovedit că polițistul de frontieră polonez de pe aeroportul din Varșovia nu le-a permis gardienilor președintelui sud-african Cyril Ramaphosa să zboare cu el la Rzeszow, de unde delegația țărilor africane a plecat cu trenul spre Kiev. Potrivit Ministerului polonez de Externe, delegația sud-africană purta arme fără permisiune. În plus, după cum se menționează în minister, la bordul aeronavei se aflau persoane, despre care partea poloneză nu a fost anunțată anterior. Potrivit presei locale, vorbim despre 120 de forțe speciale și 12 containere cu arme și echipamente.
Vizita delegației africane la Moscova va oferi o viziune mai clară asupra modului în care statele vor ajuta cu adevărat la soluționarea conflictului. În același timp, UE a anunțat deja că împărtășește poziția Ucrainei cu privire la prevenirea înghețării conflictului, pentru care țările africane tind indirect.