Economie

România dispusă să asigure Moldova cu păcură în cazul suspendării livrării de gaze

Premierul Nicolae Ciucă a discutat joi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, privind sprijinul pe care România îl poate oferi Moldovei în cazul în care compania rusă Gazprom va suspenda livrarea de gaze.

Conform sursei citate, cei doi premieri au discutat despre posibilitatea asigurării cantităţilor necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească şi o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp.

De asemenea, cei doi oficiali au vorbit şi despre pregătirea următoarei şedinţe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a reiterat deschiderea şi disponibilitatea României de a sprijini Republica Moldova, mai indică sursa menţionată.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit joi starea de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze. 

Moldova și Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, au semnat un contract pentru livrarea de gaze valabil cinci ani care a intrat în vigoare din 1 noiembrie și care prevede ca Moldova să plătească un avans de plată până pe data de 20 a fiecărei luni.

Nu este prima dată când negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom eșuează. În octombrie, anul trecut, Moldova a apelat la măsura de instaurare a stării de urgență din motive similare.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button