Infecția virală rară poate fi contractată de la animale sălbatice infectate din regiunile Africii de Vest și Centrală și poate fi transmisă prin respirația sau fluide corporale, transmite sursa.
Potrivit unui expert în acest subiect, Rusia a luat în considerare utilizarea variolei maimuțelor ca armă biologică cel puțin până la începutul anilor 1990.
Fostul expert sovietic în arme biologice, colonelul Kanat Alibekov, cunoscut și sub numele de Kenneth Alibek, a declarat în interviuri recent descoperite că țara a avut un program pentru a determina ce viruși ar putea fi folosiți ca arme. A fost șef adjunct al programului de arme biologice al URSS până când acesta s-a prăbușit în 1991.
Ministrul Sănătății, Sajid Javid, a declarat că în prezent există 20 de cazuri în Marea Britanie.
Alibekov a spus: „Am dezvoltat un program special pentru a determina ce viruși „modeluri” virușilor pot fi utilizați în locul variolei umane. Am testat virusul vaccinia, virusul variolei la șoarece, virusul variolei iepurelui și virusul variolei maimuțelor ca modele de variolă.”
„Ideea a fost că toată munca de cercetare și dezvoltare se face folosind aceste „modeluri” virușilor. După ce obținem un set de rezultate pozitive, va dura doar două săptămâni pentru a face aceleași manipulări cu virusul variolei și a crea o aprovizionare cu un agent de luptă. Aș avea în arsenalul nostru un virus variolic modificat genetic care l-ar putea înlocui pe cel anterior.
Eradicarea variolei prin programele globale de vaccinare a forțat URSS să abandoneze ideea. Alibekov a spus într-un interviu din 1998 că accidentele cauzate de scurgeri neintenționate în Rusia ar fi acum „greu de explicat comunității internaționale”.
Ministerul rus al Apărării a decis să continue să lucreze cu variola maimuțelor pentru a „crea o viitoare armă biologică” după prăbușirea URSS, a adăugat expertul.
Anterior, el a participat la audieri în Congresul SUA, unde a declarat: „Sunt convins că programul rusesc de arme biologice nu a fost complet restrâns”.
#armă_biologică #URSS #variolă maimuțelor