Internaţional

Turcia va restricționa accesul tuturor navelor de luptă înspre Marea Neagră

Turcia anunță că va restricționa accesul tuturor navelor de luptă înspre Marea Neagră, prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, indiferent de țara de care aparțin.

Convenția de la Montreux din 1936 permite Turciei să limiteze tranzitul naval prin strâmtorile sale în timpul unui război, dar o clauză din pactul internațional prevede că navele au dreptul să se întoarcă la bazele militare de unde au fost detașate, scrie Biziday.

În baza acestui articol din Convenția de la Montreux, Turcia avertizează atât țările cu ieșire la Marea Neagră, cât și țările fără ieșire la Marea Neagră să nu tranziteze cu nave de război prin strâmtorii sale, Bosfor și Dardanele, transmite sursa.

„Am implementat ceea ce spune Montreux și o vom și face de acum înainte. Nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori până astăzi”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, citat de agenția de stat Anadolu.

Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor, din 1936, prevede că Turcia deține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și poate limita trecerea navelor de luptă în timpul războiului sau dacă se simte amenințată. Conform Reuters, cel puțin patru nave rusești așteaptă în prezent decizia Turciei, pentru a putea a traversa din Marea Mediterană.

#Turcia #Marea_Mediterană #nave

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button