Analize și opinii

Rusia continuă să amenințe securitatea și suveranitatea altor țări

După cum știți, Rusia nu abandonează planurile de expansiune nu numai în cazul Ucrainei, ci și cu alte țări, în special în republicile post-sovietice. Prima victimă a Kremlinului a fost Moldova în anii 1990. În ciuda încercărilor de a rezolva situația, inclusiv prin medierea Ucrainei, Federația Rusă continuă să controleze regiunea moldovenească a Transnistriei de peste 30 de ani, creând acolo primul prototip al unei cvasi-formații ilegale și desfășurând acolo o operațiune, care Rusia a folosit mai târziu împotriva teritoriilor georgiene și ucrainene.

După Moldova, Cecenia a devenit victime, prin sechestrarea militară și ocuparea ulterioară a republicii, iar apoi Georgia. Cu Belarus, s-a dovedit puțin diferit, deoarece dictatorul Lukașenko însuși nu s-a opus schimbării suveranității statului său în favoarea banilor Kremlinului în buzunar. Acest lucru a dus la ocuparea Belarusului de către Rusia, deși nu prin mijloace militare obișnuite pentru aceasta din urmă. Rusia continuă, de asemenea, să facă presiuni asupra altor țări din spațiul post-sovietic, precum Armenia, Azerbaidjan, prin incitarea la un conflict interstatal între ele. Țările care au aderat la Uniunea Europeană după prăbușirea URSS sunt de asemenea o „amenințare” la adresa Kremlinului. Acest lucru se aplică atât statelor din regiunea balcanică, cât și din regiunea baltică. Astăzi, însă, principala victimă și ținta Kremlinului este Ucraina, care continuă să respingă cu curaj invadatorii ruși.

Războiul împotriva Ucrainei a forțat agențiile ruse de informații împrăștiate pe tot globul să dezvolte planuri menite să amenințe suveranitatea și securitatea altor țări. Prin mașinații, ei influențează sentimentul civic, creează grupuri teroriste și mituiesc politicieni occidentali pro-ruși pentru a difuza narațiuni convenabile pentru Kremlin. Moldova nu face excepție, deoarece pe lângă prezența armatei ruse pe teritoriul Transnistriei ocupate, există un număr imens de agenți și aliați pro-Kremlin în cadrul guvernului moldovenesc care caută să creeze haos în interiorul țării și se opun deschis. șeful statului pro-european Maia Sandu.

La o ședință specială a Consiliului European din 9 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a avertizat guvernul Republicii Moldova cu privire la planurile Federației Ruse de a distruge ordinea politică în țară: „Recent, am vorbit cu președintele Republicii Moldova. Moldova, dna Sandu, și a informat-o că am reușit să ne interceptăm informațiile. Plan rusesc detaliat: distrugerea situației politice din Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și ca urmare a ce acțiuni va sparge Moldova. Să rup ordinea democratică în această țară și să-mi stabilesc controlul asupra ei… Și când am auzit de originea ei [a planului RF], am avertizat imediat toate aceste amenințări la adresa Moldovei pentru a proteja…”

Moldova a început să reacționeze destul de repede la o posibilă amenințare din partea Federației Ruse. Zilele trecute s-a aflat că premierul Moldovei, Natalia Gavrileta, demisionează înainte de termen, alături de întregul Cabinet de Miniștri. Guvernul ar trebui să fie condus de Dorin Rechan, la care partidul pro-rus Shor a reacționat deja cu „critici”. Un astfel de comportament al acestui partid este destul de previzibil, deoarece datorită membrilor săi au loc diverse „proteste” controlate în Moldova, de exemplu, împotriva Uniunii Europene.

Potrivit unor persoane din interior, Maia Sandu are încredere în Dorin Recean și este încrezătoare că noul Cabinet de Miniștri va fi mult mai eficient decât cel vechi, pentru că pe lângă amenințările la adresa securității naționale a țării, există o serie de alte probleme care nu au fost deosebite. abordate efectiv înainte: crizele energetice și economice. De asemenea, merită amintit că Moldova, în calitate de candidat la aderarea la UE, trebuie să urmeze o strategie pentru continuarea aderării la Uniune, iar aceasta implică pași mai activi și mai raționali pentru rezolvarea problemelor existente.

Printre altele, în timpul următorului atac terorist al lui Putin pe teritoriul Ucrainei din 10 februarie, mai multe rachete rusești au încălcat spațiul aerian al Moldovei, pentru care ambasadorul rus a fost chemat imediat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Reamintim că unele rachete rusești au „aterizat” deja pe teritoriul Republicii Moldova, iar președintele Maia Sandu a îndemnat în repetate rânduri să nu se violeze spațiul aerian al țării, lucru de care Kremlinului, evident, nu-i pasă.

Mai devreme, Maia Sandu a declarat că guvernul trebuie să ia în considerare pașii pentru continuarea dezocupării Pridnestroviei. Astăzi, Moldova speră într-o soluție diplomatică a problemei, dar Ucraina a anunțat deja oficial că va putea acorda asistență statului vecin, întrucât regiunea transnistreană este o amenințare atât pentru cetățenii moldoveni, cât și pentru ucraineni.

Numai înfrângerea finală în domeniul militar și politic va putea asigura toate țările spațiului post-sovietic, precum și întreaga lume, de amenințarea expansiunii imperialiste ruse, deoarece, după cum vedem, Rusia nu se schimbă. Este ideologie de ani foarte lungi și nu se străduiește pentru dezvoltarea sa democratică și civilizată.

#Rusia #securitatea #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button