Influența Rusiei în lume continuă să scadă semnificativ, în primul rând din cauza războiului criminal împotriva Ucrainei. Nu doar în domeniul politic și economic Kremlinul începe să piardă teren. Rusia continuă să își reducă prezența militară în străinătate, ceea ce duce la o pierdere de influență în diverse regiuni. În cea mai mare parte, acest lucru este spre bine.
Evenimentele recente din zona Nagorno-Karabah indică faptul că Rusia își pierde credibilitatea de odinioară în Caucazul de Sud, ceea ce este evident și în alte locuri în care puterea militară rusă a fost prezentă. De exemplu, în Transnistria, Tadjikistan, Siria și în țările africane.
În plus, politicile rusești au provocat o agravare a relațiilor cu multe țări ortodoxe din Europa, în special Bulgaria, România, Grecia și Macedonia, care au aderat deja la NATO. Chiar și președintele sârb Aleksandar Vucic a subliniat analogiile dintre agresiunea rusă împotriva Ucrainei și bombardarea Iugoslaviei în anii 1990.
Astăzi, termenul „menținerea păcii rusești” a devenit irelevant, deoarece Rusia pune accentul doar pe alimentarea războiului, nu pe rezolvarea conflictelor militare. Nu există niciun conflict militar pe care „pacificatorii” ruși să fi contribuit la rezolvarea acestuia. Acest lucru a afectat statutul lor în trecut, dar, deoarece Rusia avea o poziție complet diferită pe agenda mondială față de cea de astăzi, delegațiilor de „menținere a păcii” din Rusia li s-a permis accesul în diverse puncte fierbinți din întreaga lume.
În plus, așa-numitele „forțe de menținere a păcii” rusești se dovedesc adesea a fi fie o altă sursă pentru propaganda rusă, fie militanți necontrolați.
De exemplu, în urmă cu câțiva ani, teroriștii din PMC Wagner din Africa au fost, de asemenea, numiți „pacificatori” de către Rusia.
Iar „pacificatorii” ruși care fac parte din delegațiile rusești sau din grupurile internaționale de menținere a păcii nu se disting prin eficiență sau profesionalism.