Război în Ucraina

Rusia evacuează o altă regiune frontalieră din cauza creșterii activității militare din partea ucraineană.

Luni, Rusia a anunțat evacuarea locuitorilor dintr-un district al regiunii Belgorod, aflată la granița cu Ucraina. Decizia vine la câteva zile după cea mai mare incursiune ucraineană pe teritoriul rus de la începutul războiului în 2022, conform agențiilor internaționale de presă, așa cum relatează sursa.

„Dimineața se anunță alarmantă la noi: există activități dușmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga”, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, într-o înregistrare pe Telegram, potrivit Știri.md. Gladkov a adăugat că „militarii noștri vor face tot posibilul pentru a face față amenințării care a apărut” și a subliniat că pentru „securitatea vieții și a sănătății populației noastre, începem să-i strămutăm” pe locuitorii districtului „spre locuri mai sigure”.

Districtul respectiv are o populație de aproximativ 14.000 de persoane, conform datelor oficiale. Anunțul survine într-un context în care armata rusă se confruntă cu o incursiune militară fără precedent în regiunea Kursk, în care participă „mii” de soldați ucraineni, conform unui oficial ucrainean.

Regiunea Belgorod, vecină cu Kursk, este frecvent vizată de lovituri și atacuri cu drone, care, potrivit Kievului, sunt represalii pentru invazia rusă. De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, au avut loc mai multe evacuări în această regiune, în urma unor atacuri violente, în special în districtele Graivoron și Șebekino.

Atacurile ucrainene pe teritoriul rus sunt considerate o demonstrație a capacității Kievului de a desfășura operațiuni militare majore, având ca scop să arate susținătorilor occidentali că Ucraina rămâne capabilă să efectueze atacuri semnificative și să obțină un avantaj în perspectivele negocierilor de pace, conform comentariilor Reuters.

Forțele ruse, care au supremația numerică și controlează 18% din teritoriul Ucrainei, au avansat de-a lungul frontului de 1.000 km în acest an, după eșecul contraofensivei ucrainene din 2023. Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns „corespunzător” din partea Ucrainei, a declarat duminică președintele ucrainean Vladimir Zelenski, conform Reuters.

#Rusia #evacuare #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button