Analize și opinii

Rusia încearcă să folosească mercenari de la companii militare private pentru a destabiliza situația din țările europene

Kremlinul continuă să folosească mercenari de la companii militare private (PMC) pentru a destabiliza situația politică internă în diferite țări din întreaga lume. Dacă în ultimii ani activitățile PMC, cum ar fi Grupul Wagner, s-au concentrat doar asupra țărilor africane (Libia, Sudan, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Mali, Burkina Faso) și Orientul Mijlociu (Siria), de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, acestea s-au mutat deja în țările din Europa.

De la sfârșitul anului trecut, în Serbia au avut loc încercări de recrutare de mercenari pentru războiul din Ucraina. Luna trecută, președintele sârb Aleksandar Vucic și-a amenințat compatrioții cu arestarea pentru participarea la războiul din Ucraina cu PMC-uri rusești. De asemenea, el nu a ezitat să spună că Rusia a finanțat protestele antiguvernamentale din Belgrad ale activiștilor sârbi legați de Grupul Wagner.

Săptămâna trecută, un mercenar al unuia dintre PMC-urile rusești, care a fost mai întâi reținut și apoi expulzat din țară de către poliția de frontieră moldovenească, plănuia să intre în Moldova prin aeroportul din Chișinău. Se pune întrebarea: ce să facem cu astfel de “pasageri” suspecți în Republica Moldova în timpul mitingurilor antiguvernamentale organizate de forțele politice pro-ruse? Un singur lucru – să se alăture mitingului și să provoace o lovitură de stat antistat.

Chiar mai devreme, pe același aeroport din Chișinău, forțele de ordine moldovenești au oprit și interogat un întreg grup de tineri care sosiseră din Turcia. Aceștia erau suspectați că au fost ucenici în străinătate pentru a organiza tulburări în masă la proteste.

Toate acestea nu sunt surprinzătoare, deoarece Rusia, pe fondul eșecului armatei sale pe frontul din Ucraina, dorește să inspire sentimente antieuropene în acele țări în care există un număr impresionant de membri ai diasporei rusești. În contextul politic actual, Moscova desfășoară, de asemenea, mișcări anti-război, care, sub influența serviciilor de securitate ruse, sunt alimentate de reprezentanți ai forțelor de extremă dreapta și de stânga.

Rusia a demonstrat că poate organiza mitinguri de susținere în fiecare țară europeană. De exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute, în Polonia, Cehia, Spania și în alte țări europene au avut loc mitinguri pro-ruse care au cerut “sfârșitul rusofobiei”, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și oprirea furnizării de arme Ucrainei pentru a o împiedica să respingă o invazie rusă.

În viitor, Rusia va folosi cu siguranță toate instrumentele disponibile pentru a destabiliza situația politică internă din țările europene, folosind în primul rând agenții săi de influență și companiile militare private.

#mercenari #Wagner #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button