Internaţional

Rusia lichidează presa incomodă: Ziarul Novaia Gazeta, interzis

Judecătoria Basmannîi din Moscova a invalidat înregistrarea versiunii tipărite a ziarului „Novaia Gazeta”, ca sursă mass-media, așa cum a cerut Roskomnadzor, din cauza nedepunerii cartei editoriale în termenele stabilite de legea presei ruse, scrie Interfax.

Un reprezentant al „Novaia Gazeta” a cerut instanței să respingă cererile autorității de reglementare. Reprezentantul publicației a indicat că departamentul a considerat că este o încălcare a lipsei de a furniza cartea publicației înregistrate în 2002 după modificările în componența fondatorilor în 2006, transmite sursa cu referire la Realitatea.md.

Potrivit sursei media, schimbarea fondatorului nu înseamnă că ziarul a început să funcționeze ca un nou mijloc de presă, în legătură cu care nu era obligatorie prevederea statutului, iar cerințele Roskomnadzor erau nemotivate.

Pe 6 septembrie, Judecătoria Basmannîi va examina și cererea lui Roskomnadzor de a invalida înregistrarea „Revista Novaia Gazeta” – suplimentul ziarului „Novaia Gazeta”. Ulterior, pe 15 septembrie, Curtea Supremă a Federației Ruse va decide problema încetării activităților site-ului web „Novaia Gazeta”, la fel la cerința Roskomnadzor.

Amintim că, la 28 martie curent, „Novaia Gazeta” și-a suspendat activitatea în legătură cu două avertismente primite de la Roskomnadzor. O parte a comitetului editorial a lansat un nou proiect în Europa.

„Novaia Gazeta” a fost fondată inițial în 1993. Editorul-șef al publicației, Dmitri Muratov, este laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

#cenzură #Rusia #ziar

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button