Război în Ucraina

Rusia nu are de gând să se retragă din Ucraina

Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat, vineri, parlamentarul rus, Andrei Turciak, în timpul unei vizite la Herson, oraş ucrainean asupra căruia Moscova pretinde că şi-a impus controlul încă din luna martie. Este pentru prima dată când un înalt responsabil rus anunţă intenţia Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă, transmite sursa.

„Adresându-mă locuitorilor regiunii Herson, mi-ar plăcea să spun încă o dată că Rusia este aici pentru totdeauna. Nu trebuie să existe nicio îndoială în legătură cu aceasta”, a afirmat Turciak, prim-vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului Rusiei, citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Este pentru prima dată când un înalt responsabil rus anunţă intenţia Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă de la declanşarea „operaţiunii militare” în Ucraina, pe 24 februarie. Până acum, Rusia a susţinut că desfăşoară o „operaţiune militară specială” în Ucraina, al cărei scop este „denazificarea” ţării vecine.

„Nu va exista nicio întoarcere în trecut. Vom trăi împreună, vom dezvolta această regiune bogată, bogată datorită patrimoniului său istoric, populaţiei care locuieşte aici”, a dat asigurări Turciak, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Deţinând şi funcţia de secretar al consiliului general al partidului puterii Rusia Unită, el a anunţat de asemenea deschiderea unui centru logistic rus de ajutor umanitar la Herson. Acest centru, care va fi pus în funcţiune de Rusia Unită, se va ocupa în special de livrarea de produse alimentare şi de primă necesitate, precum şi de medicamente, potrivit aceleiaşi surse.

Oraşul Herson, situat în apropiere de Peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014, este primul şi până la ora actuală singurul oraş important ucrainean asupra căruia ruşii şi-au impus controlul complet de la începutul ofensivei lor în Ucraina, pe 24 februarie. Ruşii au revendicat cucerirea lui pe 3 martie.

Administraţia rusă a acestui oraş de coastă şi-a anunţat deja intenţia de a introduce rubla pentru a înlocui moneda ucraineană începând cu 1 mai.

#război #Ucraina #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button