Numirea generalului Serghei Surovikin în funcția de comandant al grupării forțelor armate ruse din Ucraina a fost marcată de o lovitură masivă asupra infrastructurii ucrainene și a țintelor pașnice. Probabil, Kremlinul a decis să schimbe tactica „operațiunii speciale”, crezând că perturbarea sistemului energetic ar duce la subminarea rezistenței ucrainenilor, va provoca panică și destabilizare din interior, transmite sursa.
Astfel, Rusia lovește indirect și Europa, privând-o de capacitatea de a importa energie electrică din Ucraina pe fundalul șantajului pe gaz al Kremlinului. Un astfel de „pariu pe teroare” indică o deteriorare a perspectivelor trupelor ruse în război, a raportat pe site-ul său Institutul Robert Lansing pentru Amenințări Globale și Cercetare pentru Democrație (RLI).
„Vedem că rușii din Ucraina trec la tacticile pe care le foloseau anterior în Siria: lovituri masive împotriva infrastructurii civile și a civililor”, se spune în articol.
Este evident că înlocuirea lui Alexander Dvornikov cu Serghei Surovikin (într-o poziție care sună oficial ca „comandantul grupului combinat de trupe al Forțelor Armate ale Federației Ruse în zona „operației militare speciale”) este legată de aceasta cauză.

RLI a amintit câteva fapte despre rus. Surovikin s-a născut în 1966 la Novosibirsk. În ciuda faptului că în biografia sa oficială se menționează serviciul în Afganistan, există îndoieli că el a fost de fapt acolo. Se știe că a servit în divizia Taman ca comandant de batalion.
În 1991, în timpul loviturii de stat de la Moscova, el a fost într-o coloană de vehicule blindate și nu numai că a dat ordin să deschidă focul de la armele de calibru mic de serviciu, ci și a tras personal în studenți la baricade. În urma acestor evenimente, trei persoane au murit, iar Surovikin a primit gradul de maior.
Un alt fapt interesant: în 1995, militarii au primit un an de încercare pentru tentativă de vânzare de arme (deși sancțiunea acestui articol prevedea pedeapsa de până la 10 ani de închisoare). Probabil, o astfel de atenuare a pedepsei a avut loc cu ajutorul FSB-ului rus, a remarcat RLI. În același timp, Surovikin a fost trimis să servească în Tadjikistan ca parte a diviziei 201, care nu era considerată prestigioasă (acesta a fost probabil un fel de pedeapsă).
În 2000, cariera sa a decolat: Surovikin a devenit comandant adjunct – șef de stat major al diviziei. Doi ani mai târziu, a absolvit Academia de Stat Major și a devenit comandantul diviziei a 34-a din Ekaterinburg.
În această perioadă, Surovikin a fost acuzat de uciderea sau sinuciderea premeditată a adjunctului său, colonelul Shtakal, precum și de bătaia locotenentului colonel Tsybizov. În plus, trei dintre subalternii săi (un locotenent superior și doi soldați) au murit în circumstanțe dubioase. Până în 2004, divizia lui Surovikin a fost recunoscută ca fiind cea mai proastă din întreaga perioadă a existenței sale după cel de-al Doilea Război Mondial.
După aceea, militarul a comandat divizia a 42-a în Cecenia (a servit acolo doar opt luni).
Atunci a fost desfășurată o operațiune antiteroristă în Cecenia, care a dus la moartea subordonaților și a civililor lui Surovikin. El a fost, de asemenea, responsabil pentru desfășurarea unei operațiuni punitive împotriva populației avari din satul Borozdinovskaya din Cecenia (11 persoane au fost date dispărute, un civil a murit, 80 de cetățeni au fost reținuți ilegal).
În 2012, Surovikin a mers în Siria pentru a organiza munca poliției militare ruse de acolo.
ONU și Human Rights Watch au confirmat ulterior că în Siria a avut loc distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile în acest moment și mulți civili au murit.
Din martie până în decembrie 2017 și din ianuarie până în aprilie 2019, liderul militar a comandat gruparea rusă în Siria, iar ulterior a devenit comandantul Forțelor Aerospațiale Ruse, în ciuda specializării sale pur militar.
Se mai spune că Surovikin a dezvoltat operațiuni militare pentru a ocupa teritoriile japoneze din Insulele Kurile. Conform planului, populația japoneză urma să devină o forță de muncă ieftină și să piardă poziții în management, educație și afaceri.

Experții l-au numit pe Surovikin un introvertit cu un nivel scăzut de empatie, un ipocrit și un oportunist care îi disprețuiește pe ceilalți.
„Are un simț al responsabilității scăzut. Responsabilitatea este înlocuită de dorința de a obține favoarea superiorilor”, scrie articolul.
RLI a sugerat că, din cauza pregătirii lui Surovikin de a comite crime (inclusiv cele militare), el a fost ales comandant al „operațiunii speciale” ruse din Ucraina. Cu toate acestea, capacitatea de a schimba situația pe câmpul de luptă, el poate să nu fie suficient. Prin urmare, este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să continue să gestioneze personal cursul unui război la scară largă.
„Această situație indică haos în conducerea militară din Federația Rusă. Pe de o parte, aceasta duce la înfrângerea într-un război convențional cu Ucraina și, pe de altă parte, crește probabilitatea ca Putin să ia o decizie emoțională de a folosi arme nucleare tactice în Ucraina”, spun analiștii.
Nici legătura lui Surovikin cu FSB-ul Rusiei nu este exclusă. Poate că, în noua sa funcție, ar trebui să sporească influența Serviciului Federal de Securitate asupra Ministerului Apărării și Statului Major al Federației Ruse în contextul luptei acestor departamente pentru putere.
În acest caz, există posibilitatea unei creșteri a numărului de provocări rusești cu bombardarea în scenă a teritoriului Federației Ruse, precum și a actelor teroriste pe teritoriul Ucrainei.

După cum a scris OBOZREVATEL:
Surovikin – Anterior, Andrei Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a remarcat că un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei este o tactică familiară lui Surovikin. Cu aceasta, el a încercat să arate „rezultatele” Kremlinului.
Informațiile militare britanice consideră că Surovikin va trebui să concureze cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.