Război în Ucraina/Война в Украине

Rușii au tras asupra Kievului o rachetă din care au deșurubat focosul nuclear. Posibilele explicații pentru ciudata decizie de a folosi o rachetă fără încărcătură

Una dintre cele două rachete de croazieră rusești doborâte joi de apărarea antiaeriană a Kievului era o Kh-55, care avea în loc de focos nuclear un compartiment gol, potrivit surselor publicației ucrainene Defence Express, transmite sursa.

În loc de focosul nuclear, în această rachetă rusă a fost „înșurubat” un segment fără niciun fel de încărcătură.

Pur și simplu – pentru această lovitură, au luat cel puțin o Kh-55 din „arsenalul lor nuclear”, au „deșurubat” focosul nuclear, l-au înlocuit cu un „segment” gol și au tras asupra Ucrainei, notează sursa citată.

Trebuie precizat că Kh-55 sunt rachete dezvoltate pentru a purta doar încărcături nucleare. Există și o variantă modificată a rachetei, Kh-555, dotată cu focoase convenționale (explozibili clasici). Acest model a fost folosit adesea în loviturile Moscovei contra Ucrainei.

Dar Kh-55 este o rachetă sovietică care a fost dezvoltată special ca purtătoare de arme nucleare, cu așa-numitul „focos special” (așa este desemnat un focos nuclear în jargonul militar sovietic și rusesc). Capetele convenționale și cele nucleare sunt diferite din punct de vedere structural.

De aceea, se pare că rușii au scos „focosul special” de pe Kh-55, dar nu aveau nicio posibilitate de a încărca acolo un focos obișnuit. Așa că au înșurubat un segment gol în racheta folosită în atac.

Posibilele explicații pentru ciudata decizie de a folosi o rachetă fără încărcătură

Deși decizia de a trage o rachetă fără încărcătură poate părea irațională la prima vedere, există mai multe explicații pentru care a fost folosită de armata lui Vladimir Putin.

Una ar putea fi aceea că forțele implicate în pregătirea și executarea atacului pur și simplu au executat ordinele de a asigura joi un val masiv de rachetele de croazieră. Această decizie ar putea arăta că stocul de rachete de croazieră ale Federației Ruse a coborât până la un nivel critic.

O altă explicație posibilă este că rușii au folosit în mod deliberat o Kh-55 fără focos nuclear pentru a suprasolicita apărarea antiaerienă ucraineană și a crește șansele ca alte rachete de croazieră să treacă de acestea.

Este o tactică ce a mai fost folosită de ruși, inclusiv la începutul războiului, când au lansat inclusiv drone sovietice Tu-243 pentru a suprasolicita apărarea antiaeriană.

Defence Express spune că rușii au fost forțați să folosească Kh-55 pentru atac deoarece stocurile de Kh-101 mai noi, dotate cu focoase convenționale (varianta pentru livrarea de arme nucleare are denumirea Kh-102) se epuizează.

Potrivit surselor publicației citate, în timpul valului de atacuri de marți a fost doborâtă o Kh-101 fabricată în al treilea trimestru al anului în curs. Informație foarte importantă în condițiile în care armata rusă (și în general orice armată) folosește mai întâi rachetele mai vechi, apoi pe cele mai noi.

#Kiev #focosul_nuclear #rușii #Kh-55

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button