Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

O nouă criză de schizofrenie?

Pe 27 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a luat cuvântul în sesiunea plenară a celei de-a 19-a reuniuni anuale a Clubului de discuții Valdai. Tema propusă spre discuție a fost „Lumea după hegemonie: dreptate și securitate pentru toți”. Întâlnirea a durat până la 5 ore, de cele mai multe ori a fost luată de discursul dictatorului de la Kremlin, sau mai degrabă următorul său atac public de schizofrenie progresivă.

Rusia este în mod clar ofensată de poziţia sa actuală binemeritată pe scena mondială. Acest lucru îl îngrijorează personal pe Vladimir Putin, care nu poate să-și calmeze ambițiile și să se împace cu umilința evidentă a țării sale în rândul întregii comunități internaționale. În plus, i-a fost greu să învețe un discurs pregătit dinainte. Dacă în septembrie a spus că dreptul internațional a fost creat de nimeni nu știe cine și fără un motiv clar, atunci în acest discurs dictatorul de la Kremlin a încercat să creeze ceva care exista deja de mult timp.

Pe fundalul izolării globale a Federației Ruse, acest lucru sună cât se poate de jalnic. Vladimir Putin și-a dat seama că singur cu el însuși, chiar și ținând cont de conexiunile cu sateliții portabili, Rusia nu se mai poate bucura de niciuna dintre realizările omenirii. Tehnologiile și inovațiile sunt aproape de el, ratingurile în politica internațională au scăzut până la capăt și nicio țară adecvată nu dorește să o facă un partener economic.

Tot ceea ce Vladimir Putin a încercat în zadar să dea vina asupra miticului Occident colectiv este făcut chiar de Rusia. El a vrut, fără succes, să transfere responsabilitatea pentru ceea ce a făcut în Ucraina asupra Statelor Unite. Miticul Occident colectiv, potrivit dictatorului de la Kremlin, este de vină pentru criza alimentară și energetică, provocările din Taiwan, războiul ruso-ucrainean și, de asemenea, vrea să dispună de toate resursele lumii, să umilească alte națiuni și culturi.

Totul sună ridicol, dar Vladimir Putin crede cu fermitate în acest tip de prostii, difuzând activ astfel de narațiuni unei mari părți a populației needucate a Rusiei. Principalul laitmotiv al discursului a fost că Federația Rusă încearcă să creeze o nouă ordine juridică internațională, al cărei principiu principal va fi „conversațiile pe concepte” și „acordurile” în stilul anilor ’90. Se pare că liderul rus nu este conștient de faptul că întreaga lume trăiește după normele create în 1945 de ONU, susținând principiile democrației, relațiilor de piață liberă, libertății de exprimare și egalității.

Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia recunoaște suveranitatea statelor independente, dar se presupune că Statele Unite nu o fac. Ar suna ca o altă prostie, dar situația este mult mai gravă. Se pare că Rusia recunoaște suveranitatea tuturor țărilor, cvasi-formațiuni, dar Ucraina pentru aceasta este un anex al Imperiului Rus, care, din cauza „intrigilor” și „polarizării” europene, din anumite motive a decis că are dreptul de a independenţă. Totuși, acesta nu a fost deloc culmea cinismului, ci apelul ostentativ al liderului rus la pace într-un moment în care armata sa continuă să terorizeze ucrainenii și să lanseze atacuri cu rachete asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile.

Potrivit dictatorului de la Kremlin, Rusia „respectă” cultura și tradițiile popoarelor. El a spus acest lucru în timpul raidurilor de mobilizare în curs de desfășurare pe teritoriul Altai, Cecenia, Buriația, Daghestan și alte regiuni. Este ipocrit să spui astfel de lucruri, comitând încă un genocid al poporului ucrainean. Vladimir Putin nu recunoaște dreptul ucrainenilor de a exista și de a-și dezvolta propriul stat. Dictatorul de la Kremlin continuă să afirme că Occidentul a fost cel care „a despărțit poporul rus unit”, la care îi încadrează și pe belaruși, moldoveni, georgieni și alte popoare.

După recenta fugă umilitoare a armatei ruse din regiunea Harkov, Vladimir Putin continuă să susțină cu încăpățânare că obiectivele au fost atinse și că totul decurge conform planului, a cărui existență nu știe nimeni, inclusiv intervievatorul care stă vizavi de lider.

Dar, în același timp, dictatorul de la Kremlin s-a adresat Vestului de aproximativ 8 ori în diferite variante cu o propunere de restabilire a dialogului, a relațiilor comerciale, subliniind că Rusia nu vrea să fie un „hegemon”. Se pare că izolarea Federației Ruse merge foarte bine, precum și contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei. Vladimir Putin este dornic să negocieze cu Ucraina și să înghețe conflictul. Potrivit unor surse de informații internaționale de la Kremlin: au început deja să-l pregătească pentru al cincilea mandat prezidențial. Împătrunderea agresorului va duce la o escaladare și mai mare.

Vladimir Putin consideră Europa un „vasal american”, iar Statele Unite ale Americii hegemonul lumii. El a cerut UE să arate așa-numita „subiectivitate”. Teoriile conspirației au captat în sfârșit mintea guvernului rus.

Dictatorul de la Kremlin este clar nemulțumit de izolarea politică a țării sale pe scena mondială. De asemenea, sa concentrat asupra importanței activității coordonate a sistemului internațional de plăți, din care Federația Rusă a fost îndepărtată cu succes. Se dovedește că sancțiunile încă afectează și „marele său” imperiu nu le poate supraviețui? El a recunoscut de fapt că deconectarea Federației Ruse de la sistemele internaționale de plăți a fost o lovitură uriașă pentru țara sa.

Vladimir Putin a spus că Rusia nu și-a exprimat dorința de a folosi arme nucleare și toate acestea Occidentul colectiv. După cum s-a dovedit, el a aflat personal despre existența miticei „bombe murdare a Ucrainei și a trebuit să informeze Ministerul rus al Apărării și serviciile speciale despre acest lucru. Poate că Vladimir Putin pur și simplu nu și-a luat pastilele la timp?

Cel mai semnificativ lucru din discursul său a fost că a recunoscut de fapt regimul autoritar din Rusia și a fost la un pas să se autointituleze în mod public dictator. Era singurul adevăr cu care aproape că putea să vină. Atacul schizofrenic a durat câteva ore. Din intonația intervievatorului, a fost clar că nimeni din elita politică a Federației Ruse nu-i mai ia cuvintele în serios. Vladimir Putin nu va putea în curând să-și hrănească prostiile nici măcar „puternicului” rus din stradă, ceea ce va duce la prăbușirea regimului său dictatorial.

#Putin #dictatură #paranoie #schizofrenie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button