Politică

Samantha Power, Nancy Pelosi și Kristalina Georgieva-primii oficiali americani cu care s-a întâlnit Sandu la Washington

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început vizita în Statele Unite ale Americii cu o întrevedere a administratoarei Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), Samantha Power, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, și directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, transmite sursa.

În cadrul întrevederii cu Samantha Power, lidera de la Chișinău a mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin în continuare, inclusiv prin programele USAID, „eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine”.

„Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura – în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă. Am mulțumit și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum”, a subliniat Președinta Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Samantha Power, Administratoarea USAID.

La întrevederea cu Nanci Pelosi, cele două oficiale au vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize.

„Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față”, a spus Maia Sandu.

În cadrul vizitei la Washington, președinta Maia Sandu s-a întâlnit și cu Kristalina Georgieva, cu care a vorbit importanța cooperării cu FMI, pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu a subliniat că, în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar „scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie”.

„E nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie”, a remarcat Sandu.

La rândul ei, Kristalina Georgieva a spus că FMI rămâne deschis colaborării cu Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea actualei crize.

Precizăm că, Maia Sandu a mai avut întrevederi și cu membrul Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Michael McCaul.

Amintim că, șefa statului efectuează în aceste zile o nouă vizită de lucru în SUA, unde are planificate întrevederi cu oficiali americani.

#Maia_Sandu #SUA #Moldova #întrevederi

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button