Președintele Maia Sandu a semnat două decrete de privare a cetățeniei Republicii Moldova, invocând faptul că acești indivizi „au săvârșit fapte deosebit de grave prin care au cauzat prejudicii semnificative statului”.
Presa a scris multe despre unul dintre acești indivizi, politicianul pro-rus Alexander Kalinin. Primul decret, semnat vara trecută, a rămas însă necunoscut opiniei publice, relatează Europa Libera.
Dmitri Miron a fost privat de cetățenia moldovenească în iulie 2023. Numele său a apărut în presă în urmă cu șase luni, când a fost identificat printre militarii alături de care președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs de Anul Nou.
De la carabiner din Moldova la maior în armata rusă
Proiectul Evocare, o bază de date ucraineană cu „propaganişti, colaboratori şi agenţi” ruşi implicaţi în războiul din Ucraina, îl numeşte pe Dmitri Miron „terorist”. Judecând după profilul său de pe această pagină, Miron s-a născut pe 28 septembrie 1993 în Moldova, a slujit într-un detașament de carabinieri din Comrat, iar la 19 ani a plecat în Ucraina.
Aceeași sursă relatează că Miron este în prezent comandantul unei brigăzi din orașul Bryanka, regiunea Lugansk, are gradul de maior, a primit „ordinul curajului” pentru participarea la invadarea Ucrainei și a fost declarat „erou” al Republica separatistă Lugansk.
O scurtă biografie publicată pe site-ul lnr-news.ru confirmă această cale militară, menționând la final că Miron a fost rănit în timpul războiului din Ucraina, dar „încă servește în Forțele Armate Ruse”.
Miron a fost identificat printre bărbații în uniformă militară care au apărut în spatele lui Vladimir Putin în discursul său televizat difuzat noaptea între 2022 și 2023.
Avertisment prezidențial și două decrete semnate
În septembrie 2022, președintele Maia Sandu a avertizat că persoanele care au și cetățenia Federației Ruse ar putea rămâne fără cetățenie moldovenească dacă se înscriu în armata rusă pentru a lupta în războiul din Ucraina. Șeful statului a vorbit și despre înăsprirea sancțiunilor pentru mercenari.
Ca răspuns la o solicitare a Europei Libere din ianuarie 2024, președinția a răspuns că, de la preluarea mandatului de președinte, Maia Sandu a semnat două decrete prin care o privea de cetățenia moldovenească.
În ambele cazuri, temeiul dat a fost articolul din legea cetăţeniei, care prevede că cetăţenia poate fi lipsită de o persoană care „a săvârşit fapte deosebit de grave care au cauzat prejudicii semnificative statului”.
În noiembrie 2023, șeful statului i-a retras și cetățenia politicianului pro-rus Alexander Kalinin, care este cercetat de procurorii moldoveni pentru propagandă de război. Kalinin este inclus pe lista sancțiunilor europene și canadiene pentru acțiuni împotriva Ucrainei.