Analize și opinii

Sandu, după ce Kremlinul a acuzat Chișinăul de atacuri asupra libertății presei: „Este de râsul găinilor că Rusia ne dă lecții de democrație”

Chișinăul nu ia lecții de democrație de la Kremlin – așa a comentat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, criticile Rusiei la adresa autorităților, după ce Moldova a decis să blocheze 31 de portaluri web, inclusiv 21 controlate de Federația Rusă. Șefa statului spune că reacția Moscovei „este de râsul găinilor”, or, potrivit ei, Federația Rusă a închis, de fapt, „toată presa liberă”, transmite sursa.

„Este de râsul găinilor, pentru că Federația Rusă, care a alungat sau a închis toată prea liberă vine să ne dea lecții de democrație. Pe noi ne interesează opiniile comunității internaționale și ale cetățenilor noștri și dacă vedeți, în clasamentele internaționale Republica Moldova stă mult mai bine decât Federația Rusă și chiar unele state din UE când vine vorba de libertatea presei. Noi ținem la liberarea de exprimare. Toți cetățenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineață până seara cineva critică guvernarea, ceea ce nu veți auzi în Federația Rusă. (…) Noi nu luăm lecții de democrație de la Kremlin” – a declarat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

***

Pe 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a altor șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”.

În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și a Avocatului Poporului, Ceslav Panico – care au cerut mai multe explicații de la organele de stat care au luat decizia, precum și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență – care au acuzat guvernarea de cenzură.

La rândul său, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a calificat decizia autorităților de la Chișinău de a bloca site-urile naționale, inclusiv rusești, ca fiind „atac asupra libertății de exprimare” și „încălcarea dreptului la pluralism de opinie al populației vorbitoare de rusă din Moldova”.

#Sandu #Kremlin #libertatea_presei

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button