Societate

Școlile din Chișinău raportează introducerea unui program after-school plătit pentru 370 de lei. Ce se va întâmpla cu „plățile neoficiale”?

Pentru părinții copiilor de școală primară din Chișinău, îngrijirea după școală poate costa 370 de lei lunar pe copil. Din 18 ianuarie au început să apară mesaje în discuțiile cu părinți și profesori ale școlilor din Chișinău că școlile sunt gata să deschidă grupe de zi extinsă pentru elevii din clasele primare contra cost. NM spune ce se știe în acest moment și de ce totul poate să nu se limiteze la taxa oficială, transmite sursa.

Primul mesaj că Departamentul Educației, Tineretului și Sportului din sectorul Botanica ar fi emis ordin de funcționare a programelor after-school contra cost prin intermediul platformei MPay a apărut în comunitatea Grupul părinților solidari (Moldova) pe Facebook pe 17 ianuarie. Mesajul era anonim. Acesta a spus că durata de funcționare a grupelor de zi prelungite ar fi de trei ore, costul ar fi de 369,76 lei. Publicația mai menționează că un grup de 25 de copii vor plăti școlii aproximativ 9.224 de lei pe lună, din care 3.200 de lei vor merge către salariul profesorului. Restul sunt utilități și logistică pe care școala le va asigura. Prânzul nu este inclus în această sumă.

De remarcat este faptul că unii părinți propun simultan să încaseze fonduri suplimentare pentru a-i plăti profesorului, pe lângă cei 3.200 de lei pe care ar fi primit-o din desfășurarea activităților after-school din școală. După cum a remarcat unul dintre interlocutorii NM, aceste plăți ilegale există la nivelul acordurilor dintre părinți și profesori, cu toate acestea, administrațiile școlare nu pot monitoriza toate schemele gri.

„Au existat și plăți neoficiale către profesori într-o perioadă în care grupurile de după școală erau finanțate de primărie: părinții au contribuit și au plătit suplimentar profesorului, care a primit oficial circa 3.500 de lei pe lună pentru conducerea grupului”, a subliniat sursa NM.

Deocamdată nu se știe modul în care Direcția Educație a Municipiului Chișinău va asigura transparența întregului proces. De asemenea, NM a cerut departamentului informații despre modul în care intenționează să combată „plățile neoficiale” și vom informa despre acest lucru când vom primi poziția departamentului.


Amintim că la Chișinău pentru a doua săptămână, aproximativ 40 de mii de elevi din clasele primare rămân fără grupe de zi prelungite.

NM a aflat modul în care școlile rezolvă problema educației extrașcolare, în condițiile în care, prin lege, școlile au trei variante de rezolvare a problemei: să le găsească bani în fondul școlii, să aștepte reluarea finanțării de la bugetul Chișinăului, și colectați bani pentru programul după școală de la părinți.

De menționat că la începutul lunii ianuarie, părinții școlari au fost informați că grupele de zi prelungită în școlile din Chișinău sunt închise. Ulterior, primăria a lămurit că grupurile nu se închid, dar orașul nu are bani să le finanțeze. Pentru mai multe detalii despre motivul pentru care primăria acuză autoritățile centrale pentru acest lucru, cu ce amenință copiii și pentru ce sunt de vină legile, vezi articolul „Va rămâne Chișinăul fără servicii de extensie?”

#Școlile #Chișinău #plățile_neoficiale

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button