Sectorul energetic este din ce în ce mai atractiv pentru studenții din Republica Moldova. După ce au urmat un stagiu plătit de jumătate de an, mai mulți tineri au reușit să obțină un loc de muncă în cadrul a opt entități majore din domeniul energetic. Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, atragerea studenților în acest sector este o adevărată provocare pentru Republica Moldova, transmite sursa.
„Dincolo de securitatea energetică, Republica Moldova are o provocare și mai mare, de a da un sens tinerilor talentați de la noi din țară. Noi am reușit să atragem anul acesta cu 25% mai mulți studenți decât anul anterior. Asemenea programe le permit tinerilor să se regăsească imediat în activitatea profesională, să-i ancorăm în funcționarea reală a sectorului energetic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
În total au fost selectați 22 de studenți în ultimul an de licență sau master, precum și proaspeți absolvenți din diverse domenii, cum ar fi inginerie, economie, drept, finanțe și IT.
„Aș putea spune că jumătate de an este îndeajuns ca noi să înțelegem de ce e nevoie în țara noastră. Respectiv, din specialiști tineri ne-am transformat în tineri specialiști”.
„Am reușit să mă integrez în companie. Mă ocupam de documentația tehnică, redactarea bazelor de date, iar acum, când deja sunt angajat, voi avea și mai multă experință practică”.
„La moment sunt angajată în cadrul ministerului Energiei, ceea ce mi-am asumat din start când am aplicat la programul de stagii. Acest program mi-a oferit și un background în domeniul energetic, cel pe care eu nu l-am avut, pentru că eu de specialitate sunt jurist, am studii și în administrație publică”.
Timp de șase luni, tinerii au beneficiat de un program amplu de dezvoltare profesională, care a inclus instruiri pe subiecte tehnice din domeniul energetic, dar și sesiuni de networking cu experți din domeniu.
„Astăzi, tinerii care vin de pe băncile universității, ei au cunoștințe în domeniu, dar lucrând într-o companie de transport a energiei electrice pot să aplice aceste cunoștințe în diferite segmente, cum ar fi linii electrice, stații electrice, IT, telecomunicații”, a menționat directorul departamentul de dezvoltare Moldelectrica, Octavian Ciobîrcă.
Programul de stagii plătite, implementat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova, cu suportul USAID, a oferit posibilitatea tinerilor selectați să lucreze și să obțină experiență în cadrul Ministerulului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din Moldova, Energocom, dar și alte instituții.