Ședință matinală la Primărie. Edilul Capitalei Ion Ceban cheamă toate serviciile municipale la raport, după ploaia de marți seara, transmite sursa.
”Dragi cetățeni rog să fiți atenți pe străzi sau curți până serviciile municipale vor interveni pe fiecare stradă. Copaci smulși, crengi rupte, cabluri doborâte și acoperișuri deteriorate. S-a muncit toată noaptea pentru a debloca drumurile și a înlătura cele mai eminente pericole. Persoanele care au avut de suferit au fost ajutați și transportați la spital, sunt și decese, din păcate. După inspecția în teren, toți responsabilii sunt întruniți în ședință. Se va lucra în continuare pentru a înlătura consecințele furtunii de ieri care în mare parte a afectat sectorul Rîșcani și Ciocana”, a scris edilul pe Facebook.
În cadrul ședinței operative a Primăriei, unde au fost evaluate pagubele furtunii de marți, 9 august, edilul Capitalei, Ion Ceban, s-a arătat nemulțumit de faptul că specialiștii nu au emis o avertizare ce ține de condițiilor meteorologice care au avut loc. Acesta a declarat că ieri „a fost o situație excepțională”, care a creat pagube enorme, transmite sursa.
„A fost într-adevăr o situație excepțională după analiza specialiștilor și a tuturor celor care au putut vedea ce s-a întâmplat în sectorul Rîșcani și o parte din sectorul Ciocana. Era foarte bine dacă am fi fost atenționați de către structurile centrale responsabile de acest fenomen”, a declarat Ion Ceban.
În urma ploii și a pagubelor lăsate, la ora 12:00 se va convoca Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău. Totodată, edilul a cerut să fie alocate peste două milioane de lei din fondul de rezervă pentru a fi înlăturate pagubele, iar timp de trei zile, sectoarele să fie curățate.
„Din Fondul de rezervă să fie alocate pentru început 2,5 milioane de lei pentru înlăturarea pagubelor produse, în primul rând acoperișurile caselor de locuit, blocurile inundate, rețele afectate, curțile de blocuri și altele. Așa cum am convenit, toate preturile să fie mobilizate în sectorul Rîșcani. Aveți exact trei zile ca să fie curățat sectorul”, a mai spus Ceban.
Contactați de echipat TV8.md, reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ne-au comunicat că „procesul meteorologic s-a dezvoltat rapid și din acest motiv nu a fost emisă avertizarea”.
„Procesele acestea convective s-au dezvoltat foarte repede și din acest motiv nu s-a reușit de a da o avertizare, plus că nu se prevedeau astfel de evenimente. De exemplu, la Botanica practic nici nu au fost cantități de precipitații așa mari. A fost o dezvoltare de nori foarte rapidă, care nu putea fi prevăzută cu mult timp înainte. Acesta este un proces de vară care s-a dezvoltat foarte rapid, respectiv nu s-a reușit a fi emisă acea avertizare”, a declarat pentru TV8.md, Ghenadie Roșca.