Societate

Șefa ANI și o angajată, cercetate penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci și o angajată ANI au fost citate la Procuratura Anticorupție pentru audieri în calitate de bănuite într-o cauză penală pentru depășire de serviciu, după ce procurorii anticorupție au efectuat 9 percheziții la domiciliile și birourile acestora.

„Pe parcursul zilei de astăzi, 27 ianuarie 2022, procurorii anticorupție au efectuat 9 percheziții în cadrul unei cauze penale, pornită conform bănuielii rezonabile de săvârșire a infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, prevăzută de art.328 alin.(3) lit.b) din Codul penal, în care este vizată președinta Autorității Naționale de Integritate (în continuare ANI) și o angajată din cadrul acestei instituții, transmite sursa.

Acestea sunt cercetate pentru faptul că, depășind atribuțiile de serviciu, prin acțiunile lor au cauzat instituției publice un prejudiciu în valoare totală de 126 570 lei în următoarele circumstanțe.

Într-un caz, președinta ANI și angajata instituției sunt cercetate pentru că ar fi achitat servicii în valoare de 29 570 lei pentru lucrări de vopsire a automobilelor deși contractul încheiat între ANI și agentul economic nu includea astfel de servicii.

Într-un alt caz, persoanele sunt cercetate pentru că, acționând contrar atribuțiilor de serviciu, în timp scurt după ce de către un agent economic contractat a fost efectuată reparația și instalarea ușilor în edificiul ANI, din motivul că nu le-a plăcut caracteristicile ușilor, contrar prevederilor legale au contractat un alt agent economic de la care au cumpărat alte 7 uși în valoare de 97 000 lei”, se artă într-un comunicat de la procuratură. 

Procurorii anticorupție au efectuat astăzi, percheziții la domiciliul președintei ANI, în automobilul de serviciu și automobilul personal al acesteia, precum și în biroul de serviciu din incinta ANI.

De asemenea, perchezițiile au avut loc la domiciliul angajatei ANI și în două birouri de serviciu utilizate de aceasta din incinta ANI, precum și la sediul celor doi agenți economici cu care au fost încheiate contractele.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate telefoane, calculatoare, documente, agende și alte înscrisuri, care urmează să fie cercetate de către procurori și să le dea o apreciere asupra relevanței probatorii a acestora pe cazul investigat.

Șefa ANI a fost vizată în mai multe articole, în care i s-au adus acuzații de trafic de influență, dar și neconcordanțe în averea declarată și cea deținută.

#ANI #cercetată_penal #Rodica_Antoci #Procuratura_Anticorupție

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button