InternaţionalRăzboi în Ucraina

Șeful NATO a declarat că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului de acum încolo

Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, astfel că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, iar statele NATO ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare. Declarația secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Guardian, notează sursa.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin este angajat într-un „război de uzură” în Ucraina şi de aceea şi-ar dori ca membrii NATO să fie de acord, la următorul summit al alianţei, ce va avea loc în iulie, la Vilnius, să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Raportul anual al NATO, publicat marţi, a recunoscut că doar şapte din cele 30 de state membre – SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia şi ţările baltice – au îndeplinit obiectivul actual de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB în 2022.

 Franţa, cu 1,89%, şi Germania, cu 1,49%, nu au reuşit să atingă acest obiectiv, deşi ambele s-au angajat să le crească.

La începutul acestei săptămâni, membrii UE au convenit să furnizeze Ucrainei un milion de cartuşe de muniţie, provizii suficiente pentru aproximativ şase luni. 

În perspectiva summitului NATO de la Vilnius, Stoltenberg spune că şi-ar dori ca membrii NATO să fie pregătiţi să cheltuiască mai mult pentru a inversa invazia Rusiei.

Luptele aprige, care se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, demonstrează că Rusia este dispusă „să trimită mii şi mii de soldaţi în plus, să facă multe victime pentru nişte câştiguri minime”, a arătat şeful NATO în interviul pentru The Guardian

„Preşedintele Putin nu plănuieşte pacea, el plănuieşte mai mult război”, a continuat Stoltenberg, subliniind că Rusia îşi măreşte producţia industrială militară şi „se apropie de regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord şi altele, pentru a încerca să obţină mai multe arme”

La fel de important, mai spune şeful NATO, ar fi ca Beijingul să fie descurajat să furnizeze arme Rusiei, pentru că Moscova, la rândul ei, duce lipsă de muniţii-cheie. 

China, al cărei lider, Xi Jinping, a vizitat Moscova la începutul săptămânii, a fost informată de membrii NATO că vor exista „consecinţe” dacă va furniza ajutor letal Moscovei.

#NATO #Razboi #Rusia #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button