Război în Ucraina

Separatismul ar putea fi scos în afara legii: Cine sare în apărare

Republica Moldova are deja de 31 de ani o gravă problemă de nerespectare a integrității sale teritoriale. Acest lapsus e pe cale să dispară și urmează să fie introduse pedepse pentru „separatism”, iar acțiunile structurilor neconstituționale de pe teritoriul țării să fie scoase în afara legii.

Legislația privind spionajul sau trădarea de patrie nu prevede la momentul actual incriminarea acestor infracțiuni structurilor neconstituționale din stânga Nistrului sau a unor potențiale mișcări separatiste din interiorul țării, ci doar acțiuni contra Republicii Moldova în favoarea unui STAT – țară suverană recunoscută la nivel internațional, transmite sursa.

Astfel, MGB-ul de la Tiraspol (așa-numitul Minister al Securității), structură analogică SIS-ului de la Chișinău, poate efectua acțiuni de spionaj sau alte fapte contra Republicii Moldova și să nu cadă sub incidența acestui articol: Trădarea de Patrie.

Acest lapsus însă e pe cale să dispară, urmează să fie introduse pedepse pentru „separatism”. Un proiect de lege pentru fortificarea cadrului normativ în domeniul securității statului a fost votat deja în prima lectură de către Parlament, 22 decembrie 2022.

Modificările vor duce la completarea Codului cu noțiunile de entitate neconstituțională și structură informativă ilegală, care va permite reglementarea normativă a organizațiilor paramilitare neconstituționale ce aduc atingere intereselor și securității Republicii Moldova.

Aceste fapte vor fi conexe infracțiunilor de spionaj și trădare de Patrie. Mai mult, pedeapsa penală vizează și persoanele care au aflat despre acțiuni subversive, dar nu au informat instituțiile de securitate.

Tiraspolul a cerut explicații din partea Chișinăului după ce Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege. Așa-zisul Minister de Externe din regiunea transnistreană vrea să înțeleagă cum vor fi aplicate articolele viitoarei legi și cine va putea fi pedepsit. Totodată, Tiraspolul ar pregăti contramăsuri dacă proiectul va trece în lectura a doua. 

Kremlinul este solidar cu Tiraspolul și pe acest subiect și critică modificările din prima lectură. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un briefing că aceste modificări ar „estompa principiile de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană și nu va adăuga înțelegere reciprocă între Chișinău și Tiraspol, pe fundalul răcirii dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și a pauzei în formatul 5+2”.

#separatism #Moldova #Transnistria #politică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button