Economie

Sergiu Gaibu: Suntem dependenți sută la sută de sursele energetice externe

Inflația fără precedent înregistrată în Republica Moldova este cauzată de dependența totală a Republicii Moldova față de sursele energetice externe. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu. Potrivit oficialului, Republica Moldova este singura țară din regiune care nu dispune de surse energetice proprii, iar acest lucru se reflectă în prețurile la produse și servicii. Ministrul economiei spune că autoritățile încearcă să intervină pentru a preveni speculațiile și majorările nejustificate de prețuri, notează sursa.

Potrivit datelor Băncii Naționale, până la sfârșitul anului, inflația ar putea ajunge la 31%. Ministrul economiei explică fenomenul prin faptul că Republica Moldova este total dependentă de piața internațională, în special pe plan energetic.

„Moldova este unica țară în regiune care este dependentă sută la sută de sursele energetice externe. Prețurile le resimțim cu toții. Prețul motorinei și al benzinei este direct conectat cu prețul internațional al acestor produse. Vedem zilnic fluctuațiile prețurilor la aceste produse, exact cum se întâmplă pe piața internațională. Din acest motiv am limitat adaosul comercial la o serie de produse de importanță socială, ca să diminuăm acest impact. Sunt unii agenți economici mai puțin mulțumiți de aceste măsuri, dar este important să limităm pe o serie de produse social importante posibilitatea de speculații și majorări nejustificate de prețuri”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

Ministrul economiei explică majorarea semnificativă a prețurilor la unele produse alimentare prin faptul că, de la începutul războiului, au fost stopate parțial importurile din Ucraina, iar producătorii locali sunt, deocamdată, în incapacitate de a acoperi cererea.

„Uleiul – au fost importuri masive în aprilie și mai. Cantități mult mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent. Prețul într-adevăr a fost mare în martie, când au fost atestate stopări de importuri din Ucraina. În aprilie, o bună parte din importuri deja au fost reluate. Această creștere este sezonieră, în fiecare an se înregistrează. Și anul trecut s-a înregistrat o creștere a prețului la ulei cu 20-25%. Prețul pastelor a crescut foarte mult, pentru că sunt substituite cu cele din Ucraina, dar avem și o producție proprie semnificativă de 60% și le sugerăm agenților economici să beneficieze de susținere prin intermediul ODIMM, ca să valorifice potențialul de producere a pastelor făinoase”, a mai spus ministrul economiei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna aprilie 2022, comparativ cu luna aprilie 2021, au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare – cu 30,17%, mărfuri nealimentare – cu 19,13% și servicii prestate populației – cu 34,40%.

#Moldova #preturi #inflația #Sergiu_Gaibu #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button