Analize și opinii

Situația din jurul ZNPP continuă să se agraveze

Rusia continuă să controleze în mod ilegal centrala ZNPP, care a fost ocupată anterior, ceea ce reprezintă o amenințare pentru întregul continent, deoarece militarii ruși nu se află doar la centrală, ci exploatează ilegal și unitățile acesteia.

Întrucât AIEA nu poate avea acces la toate etajele unităților, echipa de monitorizare nu poate raporta nivelul specific al amenințării. Serviciile secrete ucrainene au raportat în urmă cu o săptămână că rușii pregătesc totuși un atac asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia, îndepărtând treptat lucrătorii și inginerii de acolo, iar autobuze speciale de securitate radiologică se deplasează în jurul Energodarului ocupat.


Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență desfășoară în mod activ exerciții pentru evacuarea urgentă a civililor din zonele din apropiere controlate de Ucraina. Nivelul de contaminare activă în cazul unui posibil atac terorist ar putea fi de aproximativ 30-50 km. Cu toate acestea, pericolul este reprezentat de vânt, care, la fel ca în 1986, va fi un catalizator pentru răspândirea elementelor de radiații prin aer.

Amploarea contaminării generale va afecta întregul teritoriu al Ucrainei, cu excepția unei părți din regiunea Lviv. Consecințele vor fi resimțite atât de agresorul însuși, împreună cu principalul său satelit, Belarus, cât și de țările învecinate cu Ucraina: România, Ungaria, Moldova și chiar Turcia. Nivelul daunelor aduse mediului ar putea depăși consecințele atacului terorist rusesc asupra centralei hidroelectrice Kakhovska, care a explodat recent.

Cu toate acestea, este dificil de spus cu exactitate când Rusia își planifică următoarea crimă de război. Ceea ce se știe este că Kremlinul va încerca din nou să transfere în mod criminal responsabilitatea către Ucraina. Zdrobirea minciunilor a început deja în seara zilei de 4 iulie, când panourile publice rusești Telegram au început să trimită în masă mesaje cu presupusele “planuri ale AFU de a arunca în aer gara în noaptea de 4 spre 5 iulie”.

Astfel de atacuri ale fanteziilor propagandiștilor nu rezistă criticilor, deoarece chiar și bombardarea stației de către ruși încearcă să se “mute” la armata ucraineană, susținând că obuzele ar putea, se presupune, “schimba direcția cu 180 de grade în aer”. Cu toate acestea, cetățenii ucraineni sunt foarte îngrijorați de ceea ce se întâmplă, la fel ca și guvernul ucrainean, deoarece există temeri că comunitatea internațională nu va reacționa în mod corespunzător, ca în cazul atacului terorist asupra centralei hidroelectrice Kakhovska, în ciuda amenințării directe cu consecințe grave pentru o serie de țări din UE.

Guvernul ucrainean, AIEA și liderii altor state îndeamnă Rusia să părăsească centrala hidroelectrică ocupată, deoarece radiațiile sunt un inamic nu numai pentru ucraineni, ci și pentru ruși, inclusiv pentru cei care locuiesc în regiunile învecinate Ucrainei. Cu toate acestea, așa cum a demonstrat situația cu tentativa de “lovitură” a lui Prigozhin, Kremlinul nu este deosebit de îngrijorat de soarta cetățenilor ruși.


Situația se agravează sub ochii noștri și este necesar să vorbim despre ea cât mai mult posibil. Cu atât mai mult cu cât există zeci de imagini din satelit care arată în mod clar trupele rusești la gară. În plus, la fel ca și acum un an, muncitorii de la uzină, care au fost forțați să lucreze pentru Rosatom, găsesc modalități de a transmite informații, raportând despre condițiile de muncă îngrozitoare și despre manipularea ilegală a rușilor în apropierea unităților energetice. Cu cât comunitatea internațională nu acordă atenția cuvenită crimelor de război ale Rusiei, cu atât mai multă carte albă oferă Kremlinului pentru a continua să terorizeze și să ucidă civilii ucraineni.

#Ucraina #Rusia #centrală #pericol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button