EconomieSocietate

Situație fără precedent: Gazprom refuză să accepte orice compromis

Gazprom și-a schimbat atitudinea și abordarea în colaborarea cu Moldovagaz/Republica Moldova. Declarația aparține ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Ministrul susține că Moldova s-a pomenit într-o situație fără precedent, care impune autoritățile să treacă la scenarii extraordinare, transmite sursa

“Guvernul și-a onorat fiecare punct menționat în protocolul semnat cu Gazprom. Am asigurat achitările pentru lunile problematice și am inițiat procedura de audit la Moldovagaz. Situația nu este o consecință a inacțiunii Guvernului, ci un rezultat al relației Moldovagaz – Gazprom.

Conform contractului, Moldova trebuie să achite până la data de 20 inuarie costul pentru luna decembrie. Pe 14 ianuarie a fost efectuată plata integral.

Până la data de 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite 63 de milioane de dolari, avans pentru luna ianuarie. Avansul este pentru luna curentă, din această sumă, Moldovagaz va reuși să achite 38 de milioane până mâine, diferența este de 25 de milioane de dolari.

38 de milioane de dolari este consumul pentru 10 zile din luna Ianuarie. Achitările curente se fac la timp și vorbim doar de câteva zile în care Moldovagaz nu a reușit.

Această diferență s-a acumulat în câteva zile din cauza faptului că tariful nu acoperă costul pentru luna ianuarie care este de 646 de dolari. În rezultat, s-a format această diferență de 25 de milioane”, a explicat Andrei Spînu.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button