Internaţional

Slovacia și Ucraina și-au dat mâna la Michalovce

Din întâlnirea decizionarilor slovaci și ucraineni din 11 aprilie în orașul Michalovce din estul Slovaciei a ieșit că „trebuie de lăsat la o parte frica, prejudecățile, iar oamenii împreună să înlăture obstacolele birocratice pentru a descoperi că pot fi luate decizii, chiar și dificile.”

Despre aceasta se spune într-un mesaj al ambasadei Slovaciei la Chișinău, expediat expres în adresa Agenției IPN pentru a fi mediatizată decizia de a consolida cooperarea reciprocă între cele două țări.

Este citat prim-ministrul Republicii Slovace, Robert Fico că a cerut miniștrilor din cabinetul său „să țină cont de gravitatea sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinească membrii guvernului ucrainean comparativ cu omologii lor slovaci. Să elimine abordarea tipic birocratică, care uneori împiedică luarea unor decizii rapide în Slovacia. Cred că am reușit, am arătat că suntem interesați să fim buni vecini”, a marcat premierul slovac.

În timpul întâlnirii, stipulează Ambasada slovacă, Robert Fico a reiterat că folosirea forței militare în Ucraina a fost o încălcare gravă a dreptului internațional și a subliniat că Ucraina are nevoie de ajutor și solidaritate. El consideră că este o prioritate încheierea războiului și stabilirea păcii cât mai curând posibil. 

În acest context, el s-a arătat deschis partenerilor ucraineni pentru o cooperare maximă în căutarea unor soluții pașnice, cum ar fi viitorul summit internațional din Elveția. De asemenea, prim-ministrul slovac și-a exprimat încă o dată sprijinul pentru ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene.

Pe subiecte concrete, s-a stabilit îmbunătățirea conexiunii energetice pe ruta Mukachevo – Velké Kapusany, necesitatea diversificării importurilor de gaze pe piața europeană, dar și contribuția slovacă în deminarea teritoriilor ucrainene, asistență medicală acordată persoanelor afectate de război, renovarea punctului de trecere a frontierei Vysné Nemecké, stabilirea unei legături feroviare directe între Kiev și Kosice.

Părțile au negociat și exportul produselor agricole din Ucraina. În acest context, Robert Fico a declarat că Slovacia va oferi coridoare de tranzit pentru exportul produselor agricole ucrainene către țările care au nevoie de ele. 

„Cu toate acestea, i-am explicat prim-ministrului cât de important este protejarea intereselor fermierilor slovaci și, dacă nu se găsește o soluție comună, interzicerea importului a 14 produse agricole va continua să se aplice”, a declarat el, calificând întâlnirea membrilor guvernelor slovac și ucrainean ca fiind extrem de constructivă.

#Slovacia #Ucraina #Michalovce

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button