Război în Ucraina

Sondaj: 97% dintre ucraineni cred în victoria țării lor împotriva Rusiei: Câți sunt îngrijorați de sărăcie și șomaj

Marea majoritate a cetățenilor ucraineni sunt încrezători în victoria Ucrainei în război. 97% susțin că Forțele Armate ucrainene vor respinge cu succes ofensiva rusă, dar în același timp, 94% își exprimă îngrijorarea în legătură cu instabilitatea economică, arată sondajul realizat în noiembrie de Institutul Rating din Kiev, notează sursa.

Optimism general: 

Ucraina va învinge Rusia  82% dintre respondenți au declarat că, în pofida războiului, lucrurile din statul lor se îndreaptă într-o direcție corectă. Doar 7% cred că direcția nu este una potrivită. Optimismul general domină în majoritatea regiunilor și în majoritatea grupelor de vârstă. 

Doi din trei ucraineni consideră că anul 2023 va fi mult mai bun decât anul curent, marcat de invadarea Ucrainei de către Rusia. Majoritatea ucrainenilor speră că războiul se va încheia anul viitor, dar nu oricum, ci cu victoria Kievului. 

Doar 6% dintre cetățeni sunt sceptici și pesimiști. Deși evaluarea propriei situații financiare și a țării a suferit modificări negative pe parcursul anului, indicatorii nu sunt mai răi decât în 2018. Războiul nu a generat o dezamăgire cu privire la politicieni și viața politică din Ucraina, mai arată studiul. Dimpotrivă, 50% dintre ucraineni menționează o îmbunătățire a situației politice din statul lor, iar 40% sunt încrezători într-un viitor prosper din punct de vedere economic al țării.  

86% dintre ucraineni consideră că țara lor este bine văzută pe arena internațională, iar imaginea statului este tot mai bună. Situația cu privire la lupta împotriva corupției nu s-a schimbat pentru 46% dintre ucraineni, s-a îmbunătățit pentru 22% și s-a înrăutățit pentru 17%. 

De asemenea, calitatea serviciilor de sănătate și a locuințelor nu s-a schimbat pentru aproape jumătate dintre respondenți. S-au deteriorat condițiile din sistemul de sănătate pentru aproape un sfert dintre ei și cel al locuințelor pentru 41 de procente. 

Tinerii, nemulțumiți de șomaj și sărăcie 

În același timp, în special reprezentanții generației tinere își exprimă nemulțumirea față de instabilitatea economică din țară. Marea majoritate a ucrainenilor (94%) susține că bunurile și medicamentele s-au scumpit foarte mult, iar 72% menționează că este tot mai greu să-și găsească un job.   

Așadar, în timp ce cred cu tărie în victoria țării lor împotriva Rusiei, sunt și foarte îngrijorați de sărăcie, iar tinerii, de șomaj și scumpiri. Ucrainenii sunt nemulțumiți de situația economică actuală, dar o văd în culori optimiste pe cea din viitor.  

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ din populația peste 18 ani din Ucraina, dar nu au fost incluși cei din teritoriile ocupate din Crimeea și Donbas și cele unde nu au existat comunicații mobile. 

#Ucraina #război #sondaj

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button