Război în Ucraina

Spania va trimite în Ucraina două noi sisteme de apărare aeriană

Spania va trimite Ucrainei alte două sisteme de apărare aeriană „Hawk”, care se vor adăuga celor patru lansatoare de rachete deja trimise pentru a ajuta ţara să se protejeze împotriva rachetelor ruseşti, a anunţat guvernul spaniol joi, relatează sursa.

„Două lansatoare suplimentare vor fi trimise, pentru că este tocmai ceea ce NATO ne-a solicitat” pentru a ajuta Ucraina, unde ruşii au declanşat o ofensivă pe 24 februarie, a declarat ministrul apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu presa.

La începutul lui noiembrie, guvernul spaniol a anunţat trimiterea la Kiev a unor sisteme antirachetă şi de apărare aeriană, între care patru lansatoare de rachetă Hawk şi un sistem antiaerian Aspide.

„Suntem ferm angajaţi alături de Ucraina pentru că înţelegem că ea îşi exercită dreptul legitim la autoapărare, fiind victima unei invazii şi a unui război crud”, a explicat joi Margarita Robles.

Ministerul său a anunţat că 64 de militari ucraineni vor fi formaţi la Toledo (centru) începând de săptămâna viitoare, în domenii precum dezactivarea explozibililor, deminare şi tir de precizie.

În plus, 21 de soldaţi ucraineni beneficiază în această săptămână la Almeria de o formare în manipularea obuzierului 105/14, iar alţi 19 militari au fost instruiţi în ultimele zile în utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Aspide.

Potrivit Ministerului Apărării, Spania are capacitatea de a forma circa 400 de militari ucraineni la fiecare două luni.

Colonelul Iulia Tapaciok, din statul major ucrainean, care a fost primit de Margarita Robles, a spus că speră că „această formare îi va ajuta pe militari nu numai să lupte, ci şi să câştige acest război”.

#Spania #apărare_aeriană #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button