Internaţional

Spectacol astronomic inedit al ploii de meteori Geminide. Fenomen care va ajunge la apogeu în noaptea de luni spre marți

Pasionații de astronomie vor primi un cadou special în acest an în noaptea de luni spre marţi, când vor putea să admire ploaia de “stele căzătoare” provocată de meteorii Geminide, care vor lumina cerul nocturn. Sursă.

Fenomenul a început pe 4 decembrie şi va continua până pe 17 decembrie. Această ploaie de stele pare să provină dinspre constelația Gemini (Gemeni), de unde a primit numele “Geminide”

Spectacolul astronomic al Geminidelor, care se produce în fiecare an în luna decembrie, va atinge perioada sa de apogeu în noaptea de 13 decembrie și va rămâne vizibil în primele ore ale zilei de 14 decembrie.

Meteorii sunt fragmente desprinse din comete și asteroizi care pătrund în atmosfera Pământului cu viteze ce ating uneori până la 70 de kilometri pe secundă, vaporizându-se şi lăsând în urma lor dâre luminoase.

Meteorii din curentul Geminide sunt foarte strălucitori, au viteze moderate și prezintă neobișnuita însușire de a fi multicolorați.

Cei mai mulți dintre ei sunt albi, unii sunt galbeni, iar câțiva dintre ei sunt verzi, roşii sau albaștri, parâial din cauza prezenței în compoziţia lor chimică a unor metale conținând sodiu şi calciu – aceleași elemente utilizate la fabricarea focurilor de artificii colorate.

Potrivit astronomilor, curentul Geminide produce peste 100 de meteori pe oră în perioada sa de apogeu, deşi din cauza poluării luminoase şi a altor factori numărul real al meteorilor vizibili este mult mai redus.

Sursa acestei ploi de “stele căzătoare” este un flux de fragmente de materiale şi praf cosmic desprinse din asteroidul 3200 Phaethon, motiv pentru care Geminidele reprezintă singurul curent major de meteori care nu îşi are originea într-o cometă.

Pasionaţii de astronomie vor putea să admire acest spectacol nocturn cu ochiul liber, fără să aibă nevoie de un binoclu sau de un telescop.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, Geminidele sunt foarte lente şi pot fi admirate timp de cel puţin o secundă pe bolta nocturnă. O particulă de praf din acest curent de meteori intră în atmosfera Terrei cu viteza de 35 de kilometri pe secundă. Leonidele (vizibile în noiembrie) au viteze de 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele (vizibile în august) ating viteze de 59 de kilometri pe secundă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button