Societate

Spînu i-a mulțumit lui Ceban pentru economisirea energiei electrice: „Doar împreună putem trece peste orice greutate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu i-a mulțumit primarului de Chișinău, Ion Ceban, pentru că s-a alăturat „efortului național” de economisire a energiei electrice. Potrivit vicepremierului, doar împreună putem trece peste aceste crize, transmite sursa

„Domnule primar Ceban, vă mulțumesc că v-ați alăturat efortului național de economisire. Chișinăul are azi seara mai puțină lumină și mai multă unitate. Doar împreună putem trece peste orice greutate”, a scris Andrei Spînu pe Telegram.

Ministrul a precizat că pe 26 octombrie, Moldelectrica va apela, în continuare, la contractul de avarie semnat cu România. Totodată, Energocom a semnat marți, 25 octombrie, un contract cu OMV Petrom (România) pentru alți 50 MWh, însă „nu este suficient pentru a acoperi întregul deficit”.

De asemenea, s-a reușit completarea stocului de gaz cu încă 6 milioane de metri cubi. În total, avem achiziționate 89.5 milioane de metri cubi, susține Spînu.

Reamintim că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit marți, 25 octombrie, din nou în ședință. Membrii Comisiei au luat mai multe decizii de urgență, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova din cauza sistării livrărilor de energie electrică din Ucraina și reducerii volumelor de gaz natural de la Gazprom. Astfel, în vederea reducerii consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică, administratori clădirilor publice și unităților comerciale vor asigura funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim, la o temperatură nu mai mare de 19 grade, iar în afara orelor de lucru, de 15 grade Celsius.

De asemenea, CSE a dispus să fie redus iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia îndată ce încăperile sunt neocupate. Urmează să fie deconectate havuzurile, vitrinele iluminate și alt iluminat decorativ și publicitar, cu excepția iluminatului firmei.

Funcționarea scărilor rulante și a lifturilor urmează să fie suspendată între orele 07:00 și 11:00 și 18:00-23:00, cu excepția celor utilizate pentru transportarea mărfurilor și greutăților, precum și a cazurilor când suspendarea poate afecta securitatea și sănătatea oamenilor. 

În intervalul acelorași ore, administratorii întreprinderilor de aprovizionare cu apă urmează să vor regla regimul de funcționare a pompelor, astfel încât să fie redus la minim. Și autoritățile publice centrale și locale trebuie să ia măsuri necesare pentru reducerea consumului de energie electrică în special în orele de vârf, asigurând inclusiv întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi. 

#Spînu #Ceban #economisirea_energiei_electrice #CSE #contract_cu_România

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button