Internaţional

Sri Lanka a găsit soluția de achitare a unei datorii externe, folosind ceaiul ca monedă de schimb

Sri Lanka se confruntă cu o criză severă a datoriilor, care a fost agravată de pierderea veniturilor turistice în timpul pandemiei de coronavirus, motiv pentru care caută soluții pentru plata unor datorii externe. Sursă.

Autoritățile speră acum ca Iranul să accepte ceai în loc de bani, pentru a compensa o datorie de peste 250 de milioane de dolari acumulată în urma importurilor de petrol din această țară.

Sri Lanka speră să trimită Iranului ceai în valoare de 5 milioane de dolari în fiecare lună pentru a compensa o datorie de 251 de milioane de dolari acumulată în urma importurilor de petrol din această țară.

„Sperăm să trimitem ceai în valoare de 5 milioane de dolari în fiecare lună pentru a rambursa Iranului achizițiile de petrol în așteptare din ultimii patru ani”, a spus ministrul plantațiilor, Ramesh Pathirana.

„Schema recomandată va salva valuta străină atât de necesară în Sri Lanka, deoarece decontarea cu Iranul se va face în rupii din Sri Lanka prin vânzarea ceaiului Ceylon”, a precizat Ramesh Pathirana.

Metoda de plată nu va încălca sancțiunile Națiunilor Unite sau americane aplicate Iranului, deoarece ceaiul a fost clasificat ca produs alimentar din motive umanitare și nicio bancă iraniană aflată pe lista neagră nu va fi implicată, a dat asigurări Ramesh Pathirana.

Un membru al consiliului de ceai din Sri Lanka a afirmat că este prima dată când ceaiul este folosit ca monedă de schimb pentru achitarea datoriilor externe.

Sri Lanka produce aproximativ 340 milioane de kilograme de ceai anual. Anul trecut a exportat 265,5 milioane kilograme de ceai, cu câștiguri de 1,24 miliarde de dolari în 2020.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button