Societate

Starețul Mănăstirii Căpriana, primul episcop hirotonit nu la Moscova, ci la Chișinău: „Cu binecuvântarea Patriarhului rus”

Arhimandritul Filaret, starețul Mănăstirii Căpriana, este primul episcop hirotonit la Chișinău. S-a întâmplat astăzi, în timpul Sfintei Liturghii de la Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău, transmite sursa.

Este primul eveniment de acest fel în istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova, aflată sub jurisdicția Rusiei.

„Duminică, 22 octombrie 2023, în ziua pomenirii Sfinților Părinți de la al VII-lea Sinod Ecumenic, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, Înaltpreasfințitul Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău. În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia arhimandritului Filaret (Cuzmin) în treapta de episcop al Căprianei, vicar al Eparhiei Chișinăului. (…) La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova l-a îndrumat pe episcopul Căprianei, PS Filaret, în slujirea sa și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, noul episcop hirotonit a oferit credincioșilor prima binecuvântare pastorală”, anunță Mitropolia într-un comunicat.

Pentru a-l vedea episcop pe preotul Filaret (Cuzmin), afirmă surse citate de Jurnal.md din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, mitropolitul Vladimir ar fi fost la un pas de a intra în conflict deschis cu Patriarhul Kirill. Încă acum jumătate de an, Înaltpreasfințitul a mers la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu), împreună cu starețul de la Căpriana, și a propus ca acesta să fie ridicat la rangul de episcop, însă rușii nu l-au acceptat. Se spune că motivul refuzului ar fi fost existența unui dosar în sertarele patriarhiei, care dezvăluie mai multe acte necreștinești săvârșite de către potențialul candidat.

Aceleași surse, care au solicitat să le păstrăm anonimatul, susțin că una din încercările mitropolitului de a exercita presiuni asupra Moscovei pentru a-și da acordul în privința hirotonirii ca episcop a arhimandritului Filaret a fost și scrisoarea făcută publică vineri prin care ÎPS Vladimir îi dă de înțeles Patriarhului Kirill că ar fi gata să se rupă de Rusia și să se apropie de Biserica Ortodoxă Română.

Epistola respectivă a fost expediată la Moscova în septembrie, iar în octombrie mitropolitul s-a prezentat iarăși la Sinodul BORu, însoțit de starețul de la Căpriana. De data aceasta, a solicitat împuterniciri de a-l face el însuși episcop pe preotul Filaret, la Chișinău. Atunci patriarhul, pentru a nu pierde controlul asupra R. Moldova, ar fi fost de acord.

#Chisinau #episcop #Moscova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button