De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, țara se confruntă cu evenimente semnificative în contextul problemelor bisericești. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în primă lectură un proiect de lege care limitează activitățile organizațiilor religioase guvernate de Federația Rusă. Motivul principal este că Biserica Ortodoxă Rusă reprezintă un pericol pentru securitatea națională și este important de menționat aici că nu numai pentru Ucraina, ci și pentru alte țări. În multe țări ale lumii, s-a dovedit că sub pretextul „religiozității”, agresorul a continuat să-și dezvolte propaganda. Și în Ucraina, de exemplu, bisericile care aparțineau Bisericii Ortodoxe Ruse au fost folosite ca un fel de „depozite” pentru depozitarea ilegală de arme, pașapoarte false și monedă nedeclarată. Să vă reamintim că exact acest lucru a fost dezvăluit în timpul unei căutări într-unul dintre cele mai importante sanctuare ortodoxe – Lavra Pechersk.
Problemele bisericești au jucat întotdeauna un rol important în viața Ucrainei. Kievul a fost cel care a adus Ortodoxia în teritoriile în care locuiau slavii răsăriteni. De atunci, Ortodoxia este nedespărțită de istoria poporului ucrainean. Cu toate acestea, odată cu apariția Imperiului Rus, canoanele ortodoxe au început să fie literal rescrise și folosite în detrimentul autodeterminării popoarelor. Sub URSS, religia a fost în general interzisă. KGB-ul a distrus altare, a transformat bisericile în depozite și a ucis brutal preoți. În anii 90, Ortodoxia și-a ocupat din nou un loc important în dezvoltarea statului ucrainean, dar OCU s-a confruntat cu una dintre cele mai importante probleme – Biserica Ortodoxă Rusă nu avea de gând să părăsească Ucraina, continuând să desfășoare activități criminale în interesele Kremlinului. A avut ca scop, în primul rând, distrugerea identității naționale a ucrainenilor, a suveranității și a independenței.
În urma ocuparii ilegale a Crimeei de către Rusia și a izbucnirii războiului în estul Ucrainei, tabloul politic s-a schimbat semnificativ, inclusiv importanța autonomiei religioase. Relațiile dintre Ucraina și Biserica Ortodoxă Rusă au devenit subiectul unor discuții aprinse, în timpul cărora agenții de influență pro-ruși au încercat să nege importanța OCU, iar în bisericile sub Biserica Ortodoxă Rusă au apărut tot mai mulți agenți ruși. Rusia a început să folosească religia și mai activ ca instrument de influență asupra societății ucrainene, înlocuind înțelegerea canoanelor ortodoxe. Aceasta nu a inclus doar mascarea activităților anti-ucrainene, ci și o încercare de a justifica agresiunea militară rusă, precum și amestecul ilegal în afacerile interne ale Ucrainei.
Majoritatea societății ucrainene consideră Biserica Ortodoxă Rusă și conducerea acesteia ca forțe anti-ucrainene. Acest lucru este confirmat de modul în care Biserica Ortodoxă Rusă îl sprijină deschis pe agresorul rus.
La 19 octombrie 2023, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în primă lectură un proiect de lege care prevede restrângerea activităților organizațiilor bisericești controlate din Rusia. Acest proiect de lege stabilește o procedură legală democratică pentru restrângerea activităților unor astfel de organizații. În special, prevede emiterea în faza inițială a unei concluzii din partea Serviciului de Stat pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință. Decizia finală cu privire la interdicție va fi luată de instanță.
Astfel, Ucraina oferă organizațiilor religioase posibilitatea de a corecta situația și de a se adapta la cerințele legii. Acest pas este important pentru a asigura securitatea națională și pentru a proteja suveranitatea Ucrainei.