Politică

Stoltenberg: NATO cere Rusiei să retragă trupele din Moldova

Declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul Dorin Recan.

„NATO și Moldova cooperează de 30 de ani, iar în aceste vremuri foarte dificile ne adâncim și mai mult parteneriatul.

Moscova continuă să facă presiuni asupra Moldovei, inclusiv prin șantaj energetic și dezinformare, pentru a destabiliza societatea și a-ți submina democrația. Dar Moldova a răspuns decisiv, condamnând invadarea Ucrainei și întărirea stabilității și securității în interiorul țării.

NATO sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Cerem Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul tău. Puteți conta pe sprijinul nostru constant. La începutul acestui an, NATO a aprobat un pachet semnificativ de asistență pentru a vă consolida securitatea cibernetică și comunicațiile strategice și pentru a vă îmbunătăți capacitățile de apărare. Tot la summit-ul de la Vilnius am decis să consolidăm cooperarea practică și politică”, a spus Stoltenberg, citat de deschide.md

Potrivit acestuia, sprijinul din partea NATO va ajuta Moldova, inclusiv pe calea aderării la UE. El a mulțumit țării noastre pentru contribuția sa la misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

La rândul său, premierul Dorin Recean a spus că Moldova se angajează să-și sporească potențialul de apărare.

„Apreciem foarte mult sprijinul NATO și al țărilor sale membre, ne consolidăm capacitățile de apărare, iar agresiunea Rusiei în Ucraina ne-a forțat să facem eforturi și mai mari. Împreună cu prietenii noștri, sporim stabilitatea societății și instituțiilor, precum și „Capacitățile noastre de apărare. Suntem pregătiți să participăm la misiuni internaționale, precum și la exerciții care ne consolidează capacitățile și interoperabilitatea. Încă o dată, vreau să exprim recunoștința mea față de NATO și statele sale membre”, a spus Recan.

Premierul se află la Bruxelles, unde poartă un dialog cu aliații în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, prezidat de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Joan.

#Recan #Stoltenberg #NATO #trupele #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button