Asociația Forța Fermierilor spune că strigătul de ajutor nu le-a fost auzit, iar în acest context pornește consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele, transmite sursa.
„Asociația Forța Fermierilor regretă enorm că semnalul nostru despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, transmis o săptămână în urmă autorităților, nu a fost auzit. Solicitarea organizației privind întâlnireacu prim-ministru a fost ignorată. Procesul distrugerii fermierilor micro, mici și mijlocii este în toi. Câteva companii transnaționale mențin prețurile la grâu și orz în Moldova la cel mai jos niveldin regiune. În paralel, creditorii îi vânează agricultorii și cer achitări imediate ale datoriilor, profitând de ocazia unor prețuri extrem de mici lamateria primă. Totul se întâmplă pe fundalul inacțiunilor sau reacțiilor extrem de întârziate ale autorităților, care nu vor să aplice imediat măcar măsuri de salvarea producătorilor agricoli, care nu necesită alocarea banilor din bugetul destat”.
Conform asociației, „foarte mulți fermieri consideră că ceea ce se întâmplă acum, sunt acțiuni premeditateși coordonate, care au drept scop falimentarea mai multor agricultori și preluarea forțată a terenurilor agricole, administrate deocamdată de ei”.
„Vă amintim că conform unor investigații jurnalistice peste 40 procente dinterenuri arabile din țară deja se află în gestiune la două holdinguri, integrate vertical și înregistrate în Cipru, care acum pot profita de situația deplorabilă a agricultorilor din zonele rurale și să transforme Moldova în moșia lor agricolă. În acest context, Asociația Forța Fermierilor pornește consultări urgente cuagricultorii din toate raioanele. Imediat după finalizarea lucrărilor de recoltare a culturilor de primă grupă va ficonvocată ședința lărgită a Consiliului organizației. În cadrul acestei întruniri va fi luată decizia privind acțiunile noastre în condițiile refuzului autorităților să discute problema introducerii moratoriului la achitarea datoriilor fermierilor micro, mici și mijlocii, măsurii, care îi poate salva deinsolvență”, se arată în mesajul reprezentanților asociaților.
Amintim că, în iunie, fermierii au ținut tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale timp de o săptămână. Din 700 de milioane de lei solicitate de fermierii protestatari pentru acoperirea pierderilor, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat marți, 27 iunie curent, că Guvernul a identificat 200 de milioane de lei.
Agricultorii au eliberat PMAN, dar temporar, până în luna august, acesta fiind noul termen acordat autorităților.