2022 este un test uriaș pentru sistemul economic internațional. Cum poate trece prin toate dificultățile care au apărut din cauza pandemiei de COVID-19 de doi ani și a războiului pe scară largă din centrul Europei, care a fost dezlănțuit de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, va arăta căile de dezvoltare ulterioară a omenirii. Criza socială, politică și economică, de regulă, duce la evoluția sistemului global al lumii. În astfel de vremuri dificile, vor exista întotdeauna oameni, dacă nu state întregi, care speculează problemele și doresc să inverseze procesul de dezvoltare în căutarea propriului interes. Astăzi, Rusia este implicată în acest lucru, escaladând situația nu numai ca o amenințare la adresa securității internaționale, ci și în domeniul bunăstării economice a populației întregii planete.
Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, V. Volodin, a amenințat recent întreaga lume cu așa-numitul proces de „dedolarizare”. Evident, un astfel de termen este cunoscut numai dicționarului rusesc „Newspeak”. În plus, după ce și-a asumat competențele unui expert financiar, V. Volodin a explicat motivele acestui fenomen, care sună destul de ridicol în contextul științei economice.
Prima „explicație” a fost acest „fapt”: „… dolarul nu este susținut de bunuri și resurse reale”, precum și de presupunerea că această monedă: „… este folosit ca instrument de luptă politică”, ceea ce se presupune că nu adaugă încredere altor state în siguranța investițiilor lor. Trebuie amintit aici că dolarul american este susținut politic și reputațional. În ciuda crizelor, a fost întotdeauna una dintre monedele progresiste. Conceptul de „progresism” include destul de mulți factori. Printre condițiile interne se numără: prezența democrației și a unei piețe concurențiale libere, statul de drept, stabilitatea politică și indicatorii sociali pozitivi ai standardelor de viață. Factorii externi includ în principal: agenda politică și economică internațională, indicatorii PIB-ului pe cap de locuitor, precum și creșterea pozitivă a acestuia, indicele dezvoltării umane, nivelul inflației valutare și exporturile. În toate cele de mai sus, Statele Unite ocolesc de multe ori Rusia. Acest fapt este confirmat de viabilitatea dolarului de-a lungul istoriei sale. Economia nu este un sistem ideal de relații, are propriile erori și nedreptăți. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, dolarul american ar putea trece prin toate dificultățile fără a-și pierde importanța și reputația.
Situația politică din stat rămâne destul de stabilă. Singura revoluție care a avut loc în state a fost în secolul al 18-lea. Numai în secolul 20, Rusia a cunoscut două prăbușiri majore ale sistemelor de stat și nenumărate prăbușiri economice care au afectat reputația monedei rusești, indiferent de numele acesteia. În secolul 21, rubla rusă a continuat din nou să se afirme în statutul de monedă departe de a fi „sigură” pentru investiții. Ca și în perioada sovietică, Moscova încearcă să respingă faptul că economia resurselor nu implică dezvoltare. Cu toate acestea, astăzi putem observa cu precizie deosebită că în lumea modernă, fără dezvoltarea celor mai noi tehnologii și inovații, economia de stat nu supraviețuiește, la fel ca moneda sa. O astfel de dezvoltare progresivă necesită democrație și relații de piață concurențială liberă, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în Rusia.
Tehnologia și inovația pot apărea în regimurile comuniste închise, nu din cauza, ci în ciuda acestora. Exemplul RPC dovedește că o astfel de evoluție este posibilă numai în prezența anumitor factori capitaliști, fără de care este imposibil să se consolideze fie economia, fie moneda.
După cum nota V. Volodin: „… procesul de de-dolarizare este afectat de cererea din lume pentru multipolaritate și, în consecință, de o alternativă la dolar.” Aici merită amintit faptul că Statele Unite sunt progenitorul descoperirilor economice și al dezvoltării. Instituțional, piața bursieră nu aparține Rusiei, este creată în state. Toate statele au luat un exemplu din dezvoltarea relațiilor de stoc în Statele Unite, care a fost întotdeauna locomotiva progresului care se grăbește să înainteze. Economia trebuie diversificată, pentru că aceasta este baza multipolarității, pe vârfurile cărora, pe lângă dolarul american, astăzi există euro, yuan, liră sterlină. Găsirea unor monede diferite în ratinguri fiabile pentru investiții oferă o bază de stabilitate pentru deponenți în timpul unei fluctuații temporare a uneia dintre ele. Recesiunea actuală a dolarului american nu a venit încă și, chiar dacă o face, experții garantează o cale de ieșire din această situație pentru dolar prin termenul de 1 an. Acest lucru demonstrează, de asemenea, nivelul de stabilitate ridicat. Poate vreun economist din lume să spună că rubla rusească își va reveni într-o zi după lovitura sancțiunilor internaționale și prăbușirea completă a acesteia la bursa internațională? În plus, având în vedere debutul unei noi crize globale, există o monedă mai puternică și mai fiabilă decât dolarul american? Dacă ar fi fost o „bucată de hârtie” slabă și inutilă, nu ar fi afectat incapacitatea de plată a datoriei economice externe în Rusia.
V. Volodin a menționat că: „… Washingtonul nu este dispus să recunoască greșelile și să lucreze la ele”. Este posibil acest lucru despre un stat care, după fiecare criză globală, trage întotdeauna concluzii și evoluează? Dolarul american îndeplinește în principal două funcții – promovarea inovațiilor în dezvoltarea finanțelor și a economiei, precum și crearea de dogme economice care vă permit să ieșiți din orice situație. Acest lucru permite economiilor statelor să găsească întotdeauna o soluție la această problemă, îmbunătățindu-și în același timp stabilitatea și reputația ca monedă de-a lungul timpului. Poate Rusia să spună același lucru despre ea însăși?
Încrederea lui V. Volodin că: „… fiecare monedă mondială are propria sa perioadă – aproximativ 100 de ani”, se prăbușește atunci când ne amintim de istoria dezvoltării oricărei monede de top din lume în prezent. În acest context, merită menționat factorul cultural al dolarului american. El este un cult internațional, un simbol al visului și prosperității americane. Dolarul face semn, creând condiții pentru a-l crede. Rubla rusească poartă cu ea dorința de a finanța filozofiile învechite ale ideologiilor naziste și fasciste. Și dacă SUA este magnetul tuturor banilor din lume, atunci Rusia este cultul imperialismului și sărăciei. Isteria Moscovei provine dintr-o ranchiună de lungă durată și dintr-un dezacord cu faptul de a pierde Războiul Rece în fața URSS. Rusia nu poate accepta acest lucru și să meargă mai departe, stagnandu-se. Și dacă fenomenul visului american este viu de mai bine de două secole, atunci de ce ideea de „lume rusă” se conduce de fiecare dată în mlaștina regresiei?
Astăzi, în contextul globalizării, economiile țărilor suferă din cauza pierderii pieței de vânzări, a prăbușirii lanțurilor financiare, a scurgerilor de capital și de investiții în legătură cu sancțiunile impuse Rusiei din cauza agresiunii sale militare pe teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, sunt deja în curs de elaborare planuri pentru a aborda aceste probleme, prezentând un risc minim pentru bunăstarea cetățenilor statelor unite, UE, Regatului Unit și întregii lumi sănătoase. Ceea ce este important acum este întrebarea reputațională: de ce să plătim bani statului prin sponsorizarea terorismului și uciderea civililor? Dacă unii politicieni aleg pentru ei înșiși calea de a-l ajuta pe agresor, cum se deosebesc de adepții filosofiei „lumii rusești”, care poartă declinul, sărăcia, moartea și toate deliciile epocii de piatră? Orice criză poate fi depășită, dar conștiința nu poate fi returnată, precum și viața.