Război în Ucraina

Țările baltice cer UE să acționeze mai încrezut pentru a opri RUsia

Țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania, împreună cu România și Polonia, au cerut UE să facă mai mult pentru a combate reinterpretările rusești și distorsiunile istoriei.

Într-o scrisoare comună publicată vineri, cele cinci țări est-europene  au cerut, de asemenea, instituțiilor UE să își asume un rol de  leadership în păstrarea memoriei istorice și prevenirea manipulării faptelor, transmite sursa.

“Rusia  nu a condamnat niciodată crimele sovieticilor și conducerea sa actuală  tolerează în mod deschis și chiar sprijină cu entuziasm moștenirea  sovietică”, se arată în scrisoare.

“Este necesar să se  consolideze eforturile la nivelul UE pentru a combate încercările Rusiei  de a rescrie istoria și de a folosi interpretările regimurilor  totalitare în contextul războiului împotriva Ucrainei, folosind  instrumente legale, politice și de sensibilizare”, subliniază documentul  citat.

Spre deosebire de atrocitățile naziștilor, memoria și  cunoașterea crimelor sovietice încă nu și-au găsit locul în conștiința europenilor.

“Fără o evaluare precisă, onestă și cuprinzătoare a  trecutului, nu vom putea preveni efectiv viitoare crime pe continentul nostru sau să le investigăm pe cele actuale din Ucraina”, se arată în  scrisoarea semnată cei cinci lideri europeni.

Rusia a lansat un  război împotriva Ucrainei în urmă cu aproape cinci luni, folosind ca  pretext între altele pretinsa “denazificări” a țării vecine. Moscova  susține în mod constant că conducerea ucraineană este dominată de  naziști.

Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate alternativ  de Uniunea Sovietică și Germania în timpul celui de-al Doilea Război  Mondial. După încheierea războiului, cele trei state baltice au rămas în  mod involuntar parte a Uniunii Sovietice până în 1991.

#UE #țări_baltice #România

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button