PoliticăRăzboi în Ucraina

Tiraspolul continuă provocările: De data aceasta consideră că Moldova exercită presiuni asupra Transnistriei

În prima jumătate a anului, relaţiile cu Republica Moldova s-au construit „în contextul unei situaţii externe nefavorabile, al scăderii eficienţei formatelor şi mecanismelor de negocieri existente, al pasivităţii participanţilor internaţionali individuali la procesul de reglementare, al provocărilor şi presiunii unilaterale din partea Republicii Moldova”.

Potrivit sursei, acest lucru se spune într-un raport al ministerului de externe transnistrean.

Autorii acestuia consideră că „eficienţa comunicării cu partea moldovenească s-a caracterizat printr-o atingere extrem de scăzută a rezultatelor, precum şi o scădere a regularităţii contactelor în cadrul procesului de negocieri”.

„În pofida menţinerii dialogului reprezentanţilor pe probleme politice, eficienţa continuă să scadă constant. Degradarea se observă şi la nivelul grupurilor de experţi. (…) Partea moldovenească în timpul întâlnirilor care au avut loc fie s-a limitat la referiri formale la imposibilitatea soluţionării anumitor aspecte problematice, fie s-a abţinut de la căutarea unui compromis”, se arată în document.

Potrivit instituţiei, „dezinteresul părţii moldoveneşti de a desfăşura întâlnirea „5+2″ se datorează în mare măsură lipsei de voinţă a Republicii Moldova de a răspunde pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate anterior şi pentru măsurile de presiune unilaterale asupra Transnistriei”.

„În pofida obiectivelor declarate ale preşedinţiei poloneze OSCE, organizaţia de mediere în procesul de negocieri n-a putut contribui la stabilirea unui dialog între Transnistria şi Moldova şi la implementarea în practică a obligaţiilor din pachetul Berlin +, precum şi la soluţionarea efectivă a noilor probleme”, a concluzionat ministerul de externe de la Tiraspol.

#război #Moldova #Tiraspol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button