Război în Ucraina/Война в Украине

Tiraspolul s-a plâns la Moscova. Chișinăul: „Stabilitatea în regiune este pusă în pericol”

Reprezentanții Tiraspolului au mers la Moscova, unde s-au plâns că MoldovaGaz a redus livrările pentru stânga Nistrului. Aceștia au acuzat Chișinăul că astfel a creat o catastrofă umanitară în zonă. În replică, reprezentanții Biroului de Reintegrare de la Chișinău susțin că aceste învinuiri pun în pericol procesul de negocieri și că nu poate fi vorba despre o catastrofă umanitară, așa cum acuză Tiraspolul.

Într-un comunicat, așa-numitul Soviet Suprem din regiunea transnistreană anunță că delegația de la Tiraspol, în frunte cu așa-zisul speaker Alexandr Kornușov a avut o întrevedere cu liderul fracțiunii Spravedlivaia Rossia din Duma de stat, Serghei Mironov, conform sursei.

Kornușov i s-a plâns lui Mironov că procesul de negocieri din Tiraspol și Chișinău a fost înghețat și a acuzat partea dreaptă a Nistrului că nu respectă înțelegerile anterioare.

De asemenea, așa-zisul speaker i s-a plâns deputatului rus că Republica Moldova a redus livrările de gaze pentru regiunea transnistreană.

Totuși, în comunicat nu scrie dacă reprezentantul Dumei de stat a fost întrebat de ce Gazprom livrează doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cu 30 la sută mai puțin față de volumele necesare.

„Calificăm această situație drept catastrofă umanitară. În prezent, bugetul nu ajunge nici măcar pentru a plăti pensiile, ajutoarele sociale, salariile angajaților de stat, dar aceasta înseamnă milioane de dolari”, se arată în comunicatul emis de așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol, care precizează că Serghei Mironov a dat asigurări că se va adresa președintelui rus pentru a rezolva această problemă.

În replică, purtătoarea de cuvânt a Biroului de Reintegrare a comunicat că declarațiile membrilor delegației pun în pericol procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, dar și stabilitatea din regiune.

Anterior, reprezentanții Tiraspolului au expediat și scrisori conducerii de vârf a Federației Ruse. S-a întâmplat după ce, de la 1 noiembrie, Gazprom a redus semnificativ livrările de gaze pentru Republica Moldova, iar conducerea regiunii a anunțat că va furniza malului drept al Nistrului doar puțin peste 20 la sută din volumul de curent electric.

Părțile nu au reușit să ajungă la un compromis, astfel că MoldovaGaz a redus livrările de gaze pentru malul stâng al Nistrului. În regiune a fost declarată stare de urgență în economie, iar Republica Moldova cumpără, în prezent, energie electrică din România.

#Tiraspol #Transnistria #criză

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button