Societate

Tot mai mulți pleacă în străinătate pentru un trai mai bun. Moldova a pierdut într-un an încă 2% din populație

Suntem tot mai puțini. Datele Biroului Național de Statistică arată că la întâi ianuarie 2023, numărul moldovenilor cu domiciliul în țară era de puțin peste două milioane și 500 mii de persoane, cu peste 52 de mii mai puțin decât la întâi ianuarie 2022. Astfel, Moldova a mai pierdut într-un an încă două procente din populație. Cifrele mai arată că majoritatea a decis să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun, transmite sursa.

Statistica arată că la 1 ianuarie 2023 în țara noastră își aveau reședința 2 milioane 512 mii și 800 de persoane, în scădere cu 52 de mii, sau cu două procente mai puțin decât la 1 ianuarie 2022. Din numărul total, femeile reprezintă 52,7 la sută din populația țării, adică aproximativ 1 milion 325 de mii de persoane, iar aproape 1 milion 188 de mii sunt bărbați.

Scăderea populației a fost determinată în mare parte de migrație. Anul trecut, din țară au plecat în jur de 43 de mii de oameni. Cei mai mulți au între 36 și 56 de ani. Totodată, în 2022, au murit 9200 de oameni. Cifra depășește numărul nașterilor. Moldovenii susțin că sunt nevoiți să plece din cauza lipsei locurilor de muncă, dar și a salariilor mici, cu care nu își pot întreține familia:

„Cred că dacă ar fi majorări de salarii și să meargă lucrurile înspre bine, cred că ar reveni mai mulți”.

„E foarte greu să construiești. Dacă se formează o familie, totul e foarte scump. Copiii, dacă se îmbolnăvesc, medicamentele sunt scumpe, e făcut așa ca omul să fie nevoit să plece”.

„Tot ca alți tineri am fost și sunt cu gândul să plec peste hotare. Aici, banii care îi faci îți ajung doar de cheltuieli elementare, nu poți să îți pui deoparte pentru o viață mai decentă”.

Cei care rămân în țară spun că îi înțeleg pe cei care aleg calea străinătății, dar și pe familiile care nu vor mai mulți copii.

„Greutățile acestea pe care le avem. Majoritatea – unu, doi, rar acum poate mai încep și al treilea copil să mai nască. Noi, în familie, eram șase și era foarte vesel”.

„Eu activez într-o instituție științifică. La noi, dacă vin tinerii, un an, doi maxim, până își fac documentele și pleacă peste graniță, nu îi aranjează. Eu poate să fi fost mai tânără, făceam același lucru”.

„La oraș, viața e foarte scumpă, mai ales apartamentele, iată asta e pricina”.

Demograful Valeriu Sainsus susține că în următorii 30 de ani, Moldova ar mai putea pierde încă un milion de cetățeni.

„Cauza de bază rămâne reproducerea. Jumătate din toată populația și toate familiile din Republica Moldova au un singur copil și ca factori indirecți rămâne situația economică din țară. Politicile, măsurile și mecanismele de influențare desigur că întârzie. Riscăm către anul 2050 să ajungem cu o populație mai puțin de un milion jumătate”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit Biroului Național de Statistică, din 2014 până în 2023, populația Republicii Moldova a scăzut cu peste 350 de mii de persoane.

#Moldova #populatie #scadere #migrare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button