Pe 23 decembrie Vladimir Putin a susținut conferința de presă anuală. Această conferință de presă a devenit deja una tradițională. În cadrul conferinței președintele face principalele totalizări ale anului, dar și descrie principalii vectori de dezvoltare pentru anii următori. O bună parte din afirmațiile și viziunile lui Putin erau ușor de prognozat, reieșind din ultimele evenimente și poziția pe care a manifestat-o liderul în cadrul acestora. În acest articol descriem principalele momente și aspectele cheie a acestei conferințe de presă.
„Să nu ne blocăm în agenda internațională” sau despre incomoditatea lui Putin de a vorbi despre ultimele evenimente geopolitice
După o serie de întrebări de ordin geopolitic, liderul Federației Ruse a venit cu propunerea de a „reveni la regiuni”. Nu este un lucru de mirare – acțiunile geopolitice a Federație Ruse din ultima perioadă sunt, cel puțin, controversate. Poziția lui Putin în acest sens era una ușor de prognozat. Acesta, iarăși, a învinuit Occidentul și NATO, Ucraina și așa numitele „încercări de a încălca prevederile de la Minsk”. În așa mod, Vladimir Putin încearcă să poziționeze Federația Rusă într-o ipostază mai mult defensivă, decât ofensivă.
Totodată, să nu uităm că anume Federația Rusă recent a dislocat circa 100 000 militari la hotarele cu Ucraina. Să nu uităm că acesta nu este primul caz când Putin încearcă să șantajeze Europa prin intermediul anumitor pârghii economice – în cazul de față, prin intermediul gazoductului Nord Stream II. Reieșind din aceste fapte, devine destul de complicat să crezi în intențiile pur defensive a Federației Ruse.
Plus la aceasta, pentru a consolida ipostaza defensivă, Putin iarăși a amintit despre promisiunile NATO către Gorbaciov. Aici este necesar să ne amintim interviul lui Gorbaciov din 2014 către Die Zeit. Fostul conducător de țară a menționat că nu a primit nici o promisiune. Despre care promisiuni, în acest caz, vorbește Vladimir Putin?
Parteneriatul „armat” cu China – Putin nu ascunde latura militară a acestei colaborări
În cadrul conferinței de presă, Putin a fost întrebat și despre alianța în curs de dezvoltare a Federației Ruse cu China. El a menționat că China și Rusia își intensifică relațiile de comerț, colaborând în domeniul drepturilor omului și abordând schimbările climatice.
În același timp, Putin a mai menționat că „China are una dintre cele mai avansate armate tehnologice, colaborăm cu ei pentru a dezvolta armament de înaltă precizie”. Nu este pentru prima dată când liderul Federației Ruse nici nu ascunde anumite acțiuni întreprinse în scopul de înarmare. Acest lucru a devenit, de fapt, o tradiție pentru liderul rusesc – în așa mod Federația Rusă își manifestă potențialul militar pe care îl are, demonstrând că ar putea avea anumite pârghii de exercitare a agresiunii militare.
Situația internă a Rusiei – nu cu mult mai optimistă decât cea geopolitică
Situația internă a Rusiei, momentan, este un subiect cu adevărat sensibil, chiar și pentru Putin. Deși în ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre vectorii de dezvoltare, situația actuală în care se află Federația Rusă este conturată de câteva aspecte principale:
- Criza pandemică (peste 1000 decedați per zi – un nou antirecord).
- Imunizarea relativ redusă a populației – mai puțin de 60% cetățeni vaccinați din numărul total al populației.
- Declinul economic evident și o rată a inflației în creștere.
Efectiv, președintele Putin a mai numit câțiva vectori de dezvoltare, acești vectori, însă, nu reprezintă o soluție concretă și optimistă pentru problemele cu care se confruntă cetățenii de rând. S-a vorbit foarte mult despre vectori regionali și per domenii, dar nu s-a vorbit despre soluții care vor fi aplicate azi și acum pentru a îmbunătăți cumva nivelul de trai a cetățenilor. Acest lucru, involuntar, creează impresia despre conducerea de la Moscova că vede cumva alte probleme și priorități, diferite de cele reale, cele care afectează țara aici și acum. Kremlinul este preocupat, în mare parte, de situația geopolitică. Acesta nu este un lucru neapărat negativ, dar este importantă o balanță în acest sens – o eventuală competitivitate pe arena geopolitică nu va influența neapărat și nivelul de trai al cetățenilor și, cel mai curând, nu va rezolva problemele interne ale țării în domeniul economic și social.
Traian Albu